Celebra ordonanță de urgență nr. 46 din 30 iunie 2017, care reglementează acordarea voucherelor de vacanță în sistemul bugetar, a venit la pachet, după opinia noastră și a mai multor sindicate, cu anumite portițe care, folosite de unele autorități implicate, permit neacordarea sau amânarea acordării acestui drept, cel puțin în acest an. Vor fi, dacă persistă confuzia, iar guvernul nu acționează clar și hotărât, cazuri în care doar instanțele judecătorești vor face dreptate.
Cine îi resimte efectele
În linii mari, ordonanța mai sus amintită își produce efectele asupra bugetarilor care lucrează în autoritățile publice centrale si locale precum și companiile de stat la care statul este acționar majoritar.
Obligatoriu, dar cam facultativ…
Practic, nicăieri în textul legii nu există o formulare care să oblige autoritățile să acorde voucherele de vacanță tuturor angajaților din sistemul de stat. Termenul „obligatoriu”, sau un sinonim al acestuia, lipsesc din lege atunci când se face referire la modul în care tichetele vor fi acordate. Una este să afirmi în media că tichtele se acordă tuturor bugetarilor, alta este ca în textul legii această obligativitate a autorităților să fie clar menționată. Până una alta, în acest moment, această ordonanță pare a fi mai mult un exercițiu de imagine din partea puterii executive, fără orizonturi de concretizare pentru toți bugetarii.
Așa este formulat cel mai important aspect al legii
Instituţiile şi autorităţile publice (…) acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie, în perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018, o singură indemnizaţie de vacanţă sau o singură primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte, în condițiile alin. (2), când se acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz.
Cum nu au fost ghicitori
La începutul anului, mai precis în ianuarie, directorii de instituții școlare ar fi trebuit să prindă în buget sumele necesare acordării tichetelor. În acea perioadă, situția acestor tichete era incertă, astfel încât în bugetele multor instituții aceste sume nu au fost prinse. Dacă acești directori ar fi fost și ghicitori, cu toul altfel ar fi stat treaba.
La mâna consilierilor locali
Tichetele pot fi acordate și prin intermediul consiliilor locale. Bineînțeles, condiția care se impune este ca aceste sume să fi fost prinse în bugetul acestora la începutul anului. Problema se mai poate rezolva și printr-o rectificare de buget la nivelul acestor consilii prin care să fie alocați bani pentru vouchere. Directorii diverselor instituții pot cere bani pentru tichete înaintea rectificării, iar consilierii locali sunt obligați să dezbată și să voteze solicitarea, totul fiind la mâna lor. Dar dacă nu sunt bani? – pastila care se tot servește.
Concluzie
Se întrezărește la orizont faptul că acest an este ratat din punctul de vedere al plecării într-o vacanță prin intermediul acestor vouchere. Mulți conducători de instituții pot invoca faptul că aceste cheltuieli cu voucherele de vacanță nu au fost prinse în buget sau, pur și simplu, eterna dar permanent fascinanta pastilă – nu sunt bani.
Faptul că acordarea acestui drept depinde de exitența sau nu a banilor prinși în buget este și mai clar stipulat în aliniatul 2 al OUG nr. 46 din 30 iunie 2017.
În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte, în condițiile alin. (2), când se acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cureprezentanţii salariaţilor, după caz.