De ce tac sindicatele? Te privește!

Trebuie citite

Ne-a atras atenția

„De ce tac sindicatele?” – o întrebare ce tinde să devină de actualitate. Prin intermediul unui grup Facebook, un cadru didactic și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a sindicatelor din educație, situație care tinde să devină absurdă. Preluăm postarea integral și o punem la dispoziția dumneavostră. Ne interesează și opinia ta, nu ezita să folosești câmpul de comentarii.

Opinie

De ce tac sindicatele din învățământul pre-universitar?

Mă întreb și eu cum, probabil, se întreabă mulți dintre confrații mei întru suferință afectați de noile hotărări ale guvernanților în privința plății orelor suplimentare: de ce tac sindicatele?
N-aș vrea ca această întrebare să rămână doar în planul retoricii! Chiar îmi doresc un răspuns și, mă repet, nu cred că sunt singura. Am această convingere pentru că multe întrebări au fost puse astăzi reprezentanților conducerii Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Maramureș de către colegii mei, la o întâlnire pe care noi am solicitat-o. Răspunsurile pe care le-am primit din partea acestora nu au convins pe nimeni, ba mai mult, au reușit chiar să ne enerveze, cu atât mai mult cu cât nervii noștri erau deja întinși la maximum la citirea sumei reprezentând salariul aferent lunii octombrie diminuat substanțial de scăderea cuantumului alocat pentru plata orelor efectuate peste norma didactică în cursul lunii care tocmai s-a încheiat, dar și de reținerea sumei plătite după vechea metodologie în luna septembrie și care, brusc, „în timpul jocului” s-a dovedit a nu mai fi bună, iar sumele aferente, neavenite!
Că actualilor guvernanți puțin le pasă de cetățeni sunt demult lămurită! Altfel, cum s-ar explica acest comportament al lor de sfidare a tuturor evidențelor?!? Societatea democratică, însă, ne oferă pârghii de intervenție în remedierea derapajelor. Unul dintre acestea este și lupta sindicală! Dar ce te faci atunci când acestea au intrat într-o „dulce moleșeală” care le inhibă orice urmă de inițiativă? La ce te poți gândi atunci când, interogându-i asupra cauzelor lipsei proprii de reacție, răspunsurile primite sunt scuze neconvingătoare sau încercări de pasarea unei părți a responsabilităților lor în direcția altora, care nu sunt plătiți să ne apere drepturile?
Răspunsul pe care mi-l dau singură este acela că sindicatele au făcut „blat” cu fostul lor lider, actualul ministru al învățământului, uitând care le este sensul existenței! Sunt multe lucruri care trebuiesc corectate și pentru care actualii lideri de sindicat trebuie să răspundă. Enumăr doar câteva:
De ce nu au acționat ferm împotriva Edusalului (programul de calcul al plății bugetarilor din învățământ) responsabil de toate diminuările salariale începând din ianuarie 2017 prin integrarea sporului de vechime în salariul de bază și apoi prin schimbarea bazei de calcul a orelor suplimentare? Chiar nu se poate face nimic împotriva acestui Edusal care este mai presus de lege? Este ca un implacabil dat în fața căruia nu te poți opune? Bullshit! “Ce omul face, poate și desface!” Trebuie doar puțină determinare! Altfel, rămâne să și mulțumim actualilor guvernanți pentru remarcabila performanță financiar-economică de a crește salariile, dar a diminua în același timp, veniturile! Amară ironie!
De ce au hotărât în numele nostru, fără să ne consulte, în privința renunțării la protestul scoaterii tranșelor de vechime de peste 25 de ani?
De ce trebuie să iau ca pe ceva de neschimbat faptul că suma reprezentând cotizația lunară către sindicat se calculează ca și cuantum din salariul brut (mai mare) și nu din cel net (mai mic)? De ce nu trebuie să reacționez când, întrebând despre logica acestui lucru, mi se răspunde că așa se face (???) și dacă nu-mi convine să ies din sindicat! După ce fostul și actualul ministru, Liviu Marian Pop, a introdus reținerea cotizației sindicale pe statul de plată, mă aștept ca primul ministru, Mihai Tudose, să o introducă și pe cea de partid (PSD, desigur!). Alo, stimați lideri de sindicat, sunteți acolo datorită nouă! Pe noi ne reprezentați! Regulile se fac și se desfac în favoarea noastră, nu a voastră! V-ați molipsit de la guvernanți și parlamentari! Treziți-vă înainte de a vedea că, chiar, rămâneți fără membri!
De ce sindicatele din privat sunt mai îndreptățite să protesteze și să fie mai vocale decât cele ale bugetarilor? Jalnică motivație adusă în discuția de astăzi de către unul dintre liderii Sindicatului Liber din Învățământul Maramureșan!
De ce trebuie apreciată ca pe o victorie fără precedent a liderului nostru de sindicat diminuarea cuantumului care reprezintă cotizația lunară sub 1%, când în Statutul Sindicatului Liber din Învățământ este precizat că acest cuantum este până în 1%?
De ce la întâlnirea de astăzi, doamna președintă a Sindicatului Liber din Învățământul Pre-universitar din Maramureș nu ne-a onorat cu prezența? O invitasem în mod special să ne răspundă la întrebări și solicitasem, de asemenea, o consultare juridică din partea aceluiaș sindicat, care și ea a fost ignorată! De ce?
Încă vă credităm în așteptarea răspunsurilor promise în termenul stabilit de dumneavoastră, dar nu abuzați de răbdarea și înțelegerea noastră pentru că am ajuns la limită!

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Cum îți poți deconta 500 de lei pentru ochelarii de vedere. Norme

Cum îți poți deconta 500 de leiCei 500 de lei oferiți de stat pentru decontarea ochelarilor de vedere pot...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -