Clarificare importantă referitoare la ziua de 5 octombrie. Citește, te privește!

Trebuie citite

Bucurie și confuzie

Conform hătărârii UNESCO, Ziua Mondială a Educaţiei se sărbătorește în fiecare an pe data de 5 octombrie. Lipsa de comunicare pe acest subiect, știrile false din media, au generat reacții confuze și tensiune la nivelul multor cadre didactice.

Se vine la școală? Se fac ore? Sau nu? La aceste două întrebări încercăm să răspundem în cadrul materialului de față.

București

În municipiul București, dar și în alte câteva județe din țară, această zi a fost declarată nelucrătoare, adăugându-se celorlalte zile în care elevii și cadrele didactice sunt liberi (vezi aici restul zilelor nelucrătoare).  Cu totul alta este situația în marea majoritate a județelor țării. Practic, în aceste județe, atât elevii cât și profesorii vor veni la școală și vor fi implicați în „activități specifice”. Din păcate, folosind terminlologia „activități specifice”, legiuitorul nu face decât să inducă o și mai mare confuzie.

Discriminare

Așadar, avem Bucureștiul, Giurgiu și Brăila, județe în care ziua de 5 octombrie este declarată nelucrătoare, în restul țării, se vine la școală. Nu trebuie să fii doctor în drept pentru a realiza faptul că ai de-a face cu un act clar de discriminare. Nu putem spune exact cine este vinovat de această situație, cert este că nimeni din minister nu a dorit să modifice nimic. După cum sesizați, an de an, această problemă persistă.

Responsabili?

Această situație se datorează Contractelor Colective de Muncă semnate la nivel județean între reprezentanții federațiilor sindicale și cei ai ministerului Educației. Prevederile acestora au întâietate în fața celor la nivel de ramură. Urmăriți cele 2 capturi de ecran pentru a sesiza diferența (click pe imagini).

București

Contract Colectiv de Muncă la Nivelul  ISMB NR. 163704.11.2016. (sursa http://ismb.edu.ro)

Contract colectiv de munca la nivelul grupului de unitati al I.S.M.B. - 2017
Contract colectiv de munca la nivelul grupului de unitati al I.S.M.B. – 2017

Restul țării

Contract Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, laclasă.ro, la clasă
Contract colectiv de munca la nivelul grupului de unitati al I.S.M.B. – 2017

Ați observat diferența? În cazul municipiului București este stipulată clar ziua de 5 octombrie drept zi liberă.

Cei mai mulți

Conform ordinului de ministru 3382 din 24.02.2017 privind structura anului școlar 2017-2018 dar și a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, în data de 5 ocotombrie 2017 se sărbătorește Ziua Mondială a Educației. Prin urmare, cadrele didactice și elevii din cele mai multe județe ale țării vor veni la școală și vor realiza activități dedicate acestui eveniment. În acest scop, fiecare unitate școlară va stabili un set de activități dedicate evenimentului.

În București sau în cele câteva județe în care s-a stabilit că această zi este nelucrătoare, cadrele didactice care doresc să realizeze activități pot face acest lucru. În restul țării, activitățile dedicate acestei zile vor înlocui programul normal. Nu se vor face ore ci doar activități.

Art.4 Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestpri specifice ziua de 5 octombrie – Ziua Educației Naționale, ziua de 5 iunei – Ziua Învățătorului (vezi structura detaliată a anului școlar).

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -