Se măresc salariile. Cu ce preț?

Trebuie citite

Salariile…

Din septembrie 2020, conform unor planuri asumate de MEC, salariile cadrelor didactice ar urma să crească, nu cu mult. Istoria ne arată că aceste măriri au venit cu sacrificii. În ultimii ani, numărul cadrelor didactice este în scădere, posturile titularizabile par a fi tot mai puține, mulți elevi pleacă, iar cei rămași, în general, sunt incluși în clase supraaglomerate.

Liniștea adusă de COVID-19

Sub perdeaua ocrotitoare a pandemiei de COVID 19, în deplină liniște și fără transparență, MEC continuă să facă planuri pentru punerea în aplicare a legii care impune reducerea numărului de ore. Inițiată de Liviu Marian Pop și Ecaterina Andronescu, legea a trecut de parlament și președinte. Practic, trebuie pusă în aplicare.

În linii mari

Pe scurt, legea prevede 20 de ore/săptămână în medie pentru clasele I-IV, 25 de ore săptămânal pentru elevii de gimnaziu și 30 pentru liceu. Avem, practic, reduceri de până la 9 ore/săptămână la gimnaziu. Teoretic, legea ar trebui să se aplice începând cu 1 septembrie 2020. Este nevoie de un nou curriculum și de noi programe școlare. Până în prezent, din direcția MEC se păstrează o liniște suspectă.

Reduceri

Pe românește, reducerea numărului de ore va determina reducerea numărului de profesori. Fenomenul este logic, nu trebuie să fii „expert educațional”. Așadar, vorbim de concedieri. Nu se cunosc date exacte, MEC nu își bate capul cu studii de impact sau cu proiecte care să absoarbă forța de muncă rămasă fără obiectul muncii.

Școli pilot

În vederea aplicării legii, MEC va implementa școli pilor. În cadrul acestora, se vor experimenta noul curriculum și noile programe școlare. Așadar, se merge înainte! Un extras din nota de fundamentare este grăitor.

Unitățile de învățământ cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație vor aplica la clasă arhitecturile curriculare diferite de actualele planuri-cadru în vigoare, având rolul specific de a testa direct în școli impactul unor modificări sistemice, cu scopul de a le ajusta, corecta și adapta în funcție de nevoi, înainte de scalarea acestora. Unitățile-pilot vor funcționa, de asemenea, după modele specifice de normare, salarizare și parcurs al carierei didactice, tocmai pentru a le face compatibile cu modelul curricular pilotat. Derogările de la curriculumul național și de la normele legale privind organizarea și funcționarea unității de învățământ vor fi realizate printr-un regulament, aprobat prin ordin al ministrului educației și cercetării, care va deroga de la acte normative cu aceeași forță juridică.

Notă fUndamentare

Concluzie

Mărirea salariilor ar putea crea contextul propice reducerilor impuse de lege. Opinia publică nu va fi greu de montat în această direcție.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Salariul intră mai devreme în septembrie 2024

Salariul în septembrie 2024Ziua de salariu pentru cadrele didactice se va modifica în luna septembrie. După cum se cunoaște...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -