PROFESOR ÎN VREMURI DE COVID ȘI-N PRAG DE 1 MAI MUNCITORESC

Trebuie citite

Primit de la doamna I.R.

Se apropie ora 17. Încă de dimineață stau și deschid mesaje: de la școală, adrese peste adrese de la MEC și ISMB, stai citește-le, încearcă să le pui cap la cap, solicitări din partea școlii pe bandă rulantă. Toată lumea vrea ceva: tabele peste tabele de completat, inventare de făcut, feedback-uri, cules date personale de la elevi și părinți, trimis adrese pe grupuri, așteptat date, primit parțial date, raportat parțial date cu două minute înainte de termen, introdus date în tabele pentru sistemul SIIIR, deschis o adresă de mail, citit, trimis mai departe. Aștepți ceva timp și deschizi mai târziu să veți ce-ai primit. Deschis altă adresă. Văzut ce ți se mai cere!

Pe de altă parte, deschide grupul de dirigenție! Zeci de mesaje de la elevii la care ești diriginte! Răspunde fiecăruia, @X, @Y, @Z, @ALL, again & again @n, acordă suport informațional și tehnic, răspunde, răspunde din nou și din nou. Preia telefoanele părinților și ale elevilor. Fiecare cu îngrijorările proprii. Unul vrea să-și mărească nota la diverse materii, te-ntreabă ce poate face, dacă mai poate primi note, altul îngrijorat de notele proaste și de situația de corigența în care se află la diverse materii, altul iți spune că probabil n-are nicio notă la materia x. Tu ai citit noaptea trecută minunata adresă privind notarea în perioada învățării online și recentele prevederi care mai mult te-ncurcă și pe tine și pe colegii tăi sau te blochează în a le rezolva problemele sau dorințele. Dar cum să-i spui, tu diriginte, acum, elevului tău, în plină pandemie care impune stare de urgență, că dacă bietul de el n-are nicio notă, trebuie să convină cu profesorul o anumită dată și să vină la școală ,,să dea o lucrare sau să răspundă la o întrebare”? Cum să-i spui? Să intre bietul în panică, să intre familia în panică? Dacă dă greș cu răspunsul la unica întrebare, ce face? Nu intră în Evaluarea Națională? Cum să-i spui??

Încearcă să-l liniștești cumva, totul vă fi bine!! Cum să-i spui tu lui sau altuia că încă nu ai răspunsuri actualizate la majoritatea întrebărilor pe care ți le pun sau că răspunsurile pe care le ai, generate de MEC, nu le pot rezolva problema într-o logică a firescului și îi plasează în logica absurdului??

Zilnic, aceleași lucruri absurde! Venite de la ,,oameni ai școlii, oameni ai sistemului, adevărați experți, oameni incontestabili, oameni de oameni”, ce mai! Care încearcă să te convingă și pe tine și pe toată lumea, pe paginile lor, într-o ortografie reformatoare, de grija lor asiduă ,,pentru toți copii (sic!)” țarii. Cum să le spui tu, că nici nu te lasă inima să le spui și nici n-ai voie să le spui, că astfel de politicieni, astfel de ,,oameni ai școlii” ne terorizează pe noi toți, pe elevii noștri și pe părinți, pe profesori, zilnic, și ne impun decizii, sarcini, raportări kilometrice zilnice și standarde de performanță în activitatea online?!

Cât tupeu să ai să tot ceri și să ceri informații și raportări peste raportări, mai rau decât SRI-ul, când, tu MEC, nu ai oferit și nu oferi nimic și când mai mult îi încurci pe toți și generezi haos?! Cum??!! Sunt pline documentele MEC de dispoziții aberante, contraproductive și discriminatorii! Referitoare și la elevi și la profesori.

Tocmai am primit nu știu câte mesaje de la elevi. Lucrează pe telefon. Telefonul cumpărat de părinți, normal! Nu pot vizualiza materialele puse la dispoziție! Alții, mai norocoși, le fac în ciudă pe grup că ei pot deschide materialele pentru că au un laptop performant. Uneori se mai iau și la ceartă pe grup. Îi înțelegi, sunt stresați și ei de atâta incertitudine. Cei care nu au, se plâng și ei la ,,diriga”. Diriga vede, ascultă, încearcă să-i ajute cumva, le spune să nu se mai certe, ei mai pun cate-un „meme sticker” pe grup sau scriu, in virtutea inerției, ceva ce nu trebuie sa vadă diriga, dar șterg repede și-și cer scuze cu un ,,ne scuzati, doamna!”. Diriga le spune să lucreze, să lucreze mai ales pentru examen, să rezolve bateriile de teste la Romană, la Mate, dar să nu uite nici de celelalte sarcini de lucru primite de la profesori. Ia legătură cu colegii profesori, aceștia răspund, colaborarea merge bine. Dar sigur se va găsi un binevoitor să spună, in CP-ul mutat in virtual, că tu n-ai făcut nimic! Și tot așa. Again & Again!! Viață de trântori, după cum spunea cineva recent pe FB!!

Toate planurile mele pentru ziua de azi s-au năruit până la această oră! Și încă nu am terminat cu mesajele și e-mailurile! Pentru că vin în cascadă! Când să mai structurez lecții diferite, pentru două discipline distincte, pentru opt clase? Când să mai gestionez conținuturile și clasele virtuale? Când să mai fac lecții online cu sutele de elevi de la cele opt clase? Greu de spus!! Sunt aspecte mult mai importante care trebuie musai rezolvate! Presante, ,,FFF IMPORTANTE!”. Așa zic mesajele și sarcinile primite. Și mai sunt și termene!! DEADlines!! Scurte și foarte scurte, dacă s-ar putea pentru ieri, să nu cumva să le depășești, că nu ți-ai îndeplinit sarcinile! Cele primordiale, desigur, cele esențiale! Și cum iți mai primești banii? Facturi, rate la bancă (dac-ai fost fraier și-ai finanțat sistemul, asta e, cine te-a pus?!, popriri, trăiască justiția!, ce contează că pe tine te lovește și te-nvinețește marele tău boss în curtea școlii, în fața a doi polițiști, sau ca te trimite la dracu’ (la modul propriu, nu figurat) dacă-i ceri sa-ți pună la dispoziție sau sa-ți permită accesul la resursele de care ai nevoie, cin’ te-a pus să nu-ți ții gura?!, fii și tu ghiocel, ce Dumnezeu!, statul democratic iți poartă de grijă, dar tu nu știi să apreciezi, nu-nțelegi și nu-ți ții gura!! Oooff, tot n-ai înțeles că nu trebuie să vorbești, să gândești , să contești sau să te-mpotrivești autorității??!!)…

Dar, gata cu vorba și cu lamentările! Că iar apare vreun postac sau vreun distins coleg, om al sistemului, intelectual adevărat, apropiat puterii, Omul Președintelui, ce mai!, după cum încerca să te convingă în vremuri ,,pre” și postelectorale! Și iar iți zice că nu ai dreptul ,,să aberezi public”.

Ia, mai bine, să vedem noi ce e-mailuri și ce sarcini am mai primit! Și să nu uităm să o sunăm și pe eleva X, care are și ea niște întrebări și probleme! I-am promis c-o sunăm mai târziu.

Asta e, ce poți să zici, ce poți să faci??!! MEC-ul nostru, stăpânul nostru! La urma urmei, cine sunt eu să tot vorbesc și să mă plâng?! Sunt doar un trântor bugetar! Ca mulți alții! După cum adânc spunea cineva zilele trecute! Cine m-a pus să mă fac profesor? Cine m-a pus și cine mă pune să rămân profesor?

P.S. Lucrez de peste treizeci de ani în învățământ, dar nu am văzut o degringoladă mai mare ca acum! Acești oameni care fac ordinele și care concep toate adresele, în cea mai mare parte contradictorii și lipsite de logică, chiar lucrează în învățământ?? Este de noaptea minții ce se-ntâmplă! 70% din tot ce se ți se cere, sunt lucruri neesențiale, care țin doar de birocrație!! Ne-am bătut cu pumnii-n piept că reducem birocrația, ne-am prefăcut că am tăiat câteva hârtii, dar acum mutăm mormanele de maculatură în online și-n SIIIR.

WOW, CE REFORMATORI SUNTEM!!

Iți piere tot cheful să mai faci ceva! Dar te apuci din nou de treabă, docil și resemnat, spunându-ți în gând (deocamdată) că totul e trecător, că sunt doar vremuri de COVID și că sigur vor veni și vremuri mai bune!

TOTUL VA FI BINE! SO, BACK TO WORK!!

REMEMBER THE RAINBOW!

Cu amară luciditate,

în vremuri de COVID,

UN TRÂNTOR BUGETAR

Last update: NEAPARAT!! Raportare minuțioasă, la zi și la minut, asupra activității din luna aprilie, adică și din perioada în care ai fost băgat forțat în concediu de odihnă. In definitiv, tot ai primit e-mailuri si sarcini de serviciu si atunci! Deci, nu uita să spui TOT ce ai si ce-ai facut (pe banii si pe nervii tai, normal!)!

DEADline: In zori de 1 Mai Muncitoresc!

HIP HIP HOORAY!! LET’S CELEBRATE!!

Și cei care trebuie să vorbească, mai mult TAC!

PROFESOR ÎN VREMURI DE COVID ȘI-N PRAG DE 1 MAI MUNCITORESC Se apropie ora 17. Încă de dimineață stau și deschid…

Geplaatst door LA CLASĂ op Donderdag 7 mei 2020
- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -