Ești cadru didactic? Nu mai posta fotografii sau clipuri video cu elevii tăi!

Trebuie citite

Ești cadru didactic?

Dacă ești cadru didactic, te-ai întrebat vreodată de ce presa responsabilă blurează chipurile minorilor? Răspunsul este simplu: din considerente legale.

A devenit un obicei

Este la mare modă în rândul cadrelor didactice postarea de clipuri video sau fotografii care surprind activități realizate în mediul școlar. Pe profilul Facebook, cea mai populară rețea de socializare, mulți profesori publică fotografii sau clipuri video cu elevii de la clasă. De asemenea, o privire aruncată asupra grupurilor sau paginilor înființate de cadrele didactice ne evidențiază o puzderie de fotografii și clipuri cu elevi. Practic, există cadre didactice care par că se întrec în a arăta cât de mult muncesc.

Mai gândește-te!

Din dorința de a se mândri cu roadele muncii de profesor, cei mai mulți ignoră un aspect crucial. Practic, nu ai voie să postezi fotografii cu minori, indiferent de motivul invocat, dacă nu ești părintele sau tutorele legal al acestuia. Pentru a putea posta astfel de imagini sau clipuri video cu aceștia, vrei nu vrei, trebuie să ai acordul scris – cel mai indicat – sau verbal al tuturor părinților elevilor surprinși în imagini sau clipuri video. Chiar dacă aceștia sunt surprinși în diverse activități educative, postarea fără acceptul aparținătorilor este ilegală, asta conform legislației din prezent.

Ce spune legea?

Articolul 74 din Codul Civil este clar:

Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:

c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;

Mai mult, legea care protejează prelucrarea datelor cu caracter personal poate fi invocată de părinții minorilor, întrucat este utilizată o fotografie a carui titular nu a permis prezentarea ei în spatiul online.

Și invers

De asemenea, legislația actuală protejează și drepturile cadrelor didactice. Nici elevii nu au voie să posteze astfel de clipuri sau fotografii fără ca tu să îți dai acceptul – să nu uităm de prevederile acestei legi. Indiferent dacă ești surprins în spațiul public sau nu, nimeni nu are voie să îți folosească imaginea fără acordul tău.

Scop personal

Poți realiza înregistrări video sau fotografii de la activitățile tale, fără niciun fel de problemă, doar pentru albumul sau arhiva personală. Desigur, dacă ai acordul celor surprinși, poți sa le postezi ca și până acum pe rețelele de socializare. Ce te faci când, peste o vreme, aceștia nu mai doresc să apară pe profilul tău.

O scăpare?

Dacă blurezi fața celor surpinși, astfel încât aceștia să nu mai poată fi identificați, aceste materiale pot fi folosite fără probleme. De asemenea, fotografia din profil sau din spate este indicată. Important este, în fapt, să arâți rezultatul muncii, nu anumite persoane.

Citește materialul complet

Pentru o înțelegere completă a situației te invită să consulți și acest material. De asemenea, încearcă să te pui la curent cu ultimele modalități prin care poți fi înregistrat pe ascuns în timpul orei, aici ai un material excelent.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Înscrie-te aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -