Serviciul pe școală în anul școlar 2022-2023. Cunoști aceste informații?

Trebuie citite

Serviciul pe școală

Serviciul pe școală reprezintă un aspect ce poate avea urmări serioase pentru cadrul didactic. Cu toate acestea, legea nu îl reglementează suficient lăsând loc liber unor interpretări și abuzuri. Spre exemplu, conceptul de serviciu pe școală nu apare în LEN, nici măcar în propunerea pentru noua Lege a Educației.

LEN
ART. 262 -LEN
  (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână, şi cuprinde:
  a) activităţi didactice de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învăţământ;
  b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică;
  c) activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ: mentorat, şcoală după şcoală, învăţare pe tot parcursul vieţii.
  d) activităţi de dirigenţie.

Obligativitatea apare în ROFUIP

Obligativitea serviciului pe școală apare în ROFUIP (Regulamentului Cadru de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar.) În ROFUIP-ul care se va aplica începând cu anul școlar 2022-2023 serviciul pe școală este menționat în articolul 47.

ART. 47
În unităţile de învăţământ, cu excepţia nivelului antepreșcolar/preşcolar, se organizează serviciul pe şcoală, pe durata desfăşurării cursurilor. Atribuţiile personalului didactic de predare în timpul efectuării serviciului pe școală sunt stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ.

Ascunderea cartofului fierbinte

Mustesc de abuzuri și ilegalități regulamentele interne ale unităților de învățământ. Nu puține sunt situațiile în care prevederile acestora trec cu gumarii peste legile țării. Decidenții nu au înțeles că regulamentele interne se realizează după lege și nu pot depăși prevederile acesteia. Victime sunt elevii și profesorii, de ce să nu o spunem pe românește.

De la caz la caz, școlile au „reglementat” „pe genunche” modul de efectuare a serviciul pe școală. În unele unități de învățământ profesorii sunt obligați să realizeze diverse trieri, prezențe, să îi suplinească pe arhiviști și îngrijitori, să îi însoțească pe elevi în microbuzele școlare, să completeze rapoarte și condici, să țină locul celor învoiți (fără să fie remunerați), asta pe lângă paza și protecția educabililor. Cât este de legal? Cât este de realizabil?

Citește mai mult

Mai multe informații referitoare la acest subiect pot fi citite aici.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -