Scandal pe seama confiscării telefoanelor mobile de către profesori. Elevii vor drepturi

Trebuie citite

Se practică

Deoarece mulți elevi nu înțeleg de bună voie că nu le este permis accesul cu telefoane mobile în unitățile de învățământ, în numeroase școli de pe teritoriul României, acestora le este confiscat dispozitivul. Această practică, aparent ilegală, a atras atenția Consiliului Elevilor, instituție reprezentativă pentru elevi. Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul consiliulelevilor.com, ni se atrage atenția asupra acestei practici considerate abuzive.

Ce spune Consiliul Elevilor

Menționăm că Statutul Elevului permite folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență. Deși același act normativ reglementează totodată sancțiuni pentru elevii care săvârșesc fapte prin care se încalcă dispozițiile legale în vigoare, inclusiv utilizarea telefoanelor în timpul orelor de curs, observăm cum, în continuare, multe școli apelează la metode abuzive de sancționare, încălcând dreptul de proprietate al beneficiarilor primari ai educației. Conform Constituției României, averea dobândită licit nu poate fi confiscată, iar Codul Civil prevede că exercitarea dreptului de proprietate poate fi limitată doar prin lege sau prin voința proprietarului. Suntem de părere că este imperios ca școala, ca mediu de formare al copiilor, să respecte legislația în vigoare, în special legea fundamentală a statului, și să nu promoveze practici ce îngrădesc sau limitează drepturile celorlalți actori educaționali. Vezi aici mai mult.

Au și nu au dreptate

Încălcarea/restricționarea proprietății, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, de către o persoană fără a avea autoritate din partea unei instituții abilitate, se numește în mod normal abuz. În acest caz însă, problema este una mai delicată. Ținând cont de faptul că elevii sunt, în mare majoritate minori, atâta timp cât se află la școală, responsabili pentru aceștia sunt cadrele dicactice. Știm cu toții câte se pot face cu ajutorul unui telefon mobil, iar multe dintre aceste lucruri pot aduce atingere atât elevilor cât și personalului școlii. Astfel, în multe cazuri, datorită comportamentului lipsit de experiență al unor elevi, profesorii se văd nevoiți a le confisca telefoanele pe care ei le folosesc excesiv, nu neapărat în timpul orelor de curs, cât în timpul pauzelor. Telefoanele nu sunt confiscate și duse acasă de către profesori, ci ele urmează a fi returnate părinților. Așadar, găsirea unei soluții legale la această problemă ar trebui să constituie o prioritate deoarece momentan textul legii este unul destul de ambiguu, nefăcându-se nicio precizare cu privire la utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în timpul pauzelor, ci doar în timpul orelor de curs. Nu poți nici să percheziționezi elevul în căutare de telefoane deoarece nu ești polițist, nici să îl confiști, chiar dacă elevul, utilizând acest dispozitiv, ajunge să perturbe buna desfășurare a activității didactice și chiar să-i hărțuiască pe colegii săi sau pe profesori. Și cum scăderea notei la purtare nu mai are niciun efect în cele mai multe cazuri, iar părinții cu greu realizează că nu mai au control demult asupra propriilor copii… Această situație nu ar fi prima din cercul celor fără soluții cu care se confruntă profesorii în acest moment în actualul cadru legal.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -