Noutăți referitoare la învoirea colegială de care beneficiază toate cadrele didactice

Trebuie citite

Probabil nu de puține ori v-ați lovit de o atitudine ostilă din partea conducerii unității de învățământ la care activați atunci când ați solicitat să fiți învoiți de la ore pentru o zi sau mai multe. În caz că nu cunoașteți, legea, mai precis Contractul Colectiv de muncă la nivel de ramură, prevede că puteți beneficia legal de învoiri colegiale.

Mai ai dreptul

O mică paranteză. Aici poți citi despre toate situațiile în care îți poți lua liber plătit.

Ce spune legea?

Contractul Colectiv de muncă la nivel de ramură, valabil în 2019-2020, este clar.

Personalul din invatamant poate beneficia, pentru rezolvarea unor situatii personale deosebite, dovedite cu documente justificative, de zile libere platite, pe baza de invoire colegiala. Salariatul care solicita acordarea acestor zile libere platite are obligatia de a-si asigura suplinirea cu personal calificat, care nu va fi remunerat. Cererea de invoire colegiala se depune la registratura unitatii/institutiei, cu indicarea numelui si prenumelui persoanei care asigura suplinirea pe perioada invoirii. Cererea se solutioneaza in maximum 24 de ore.

Clarificări de la sindicate

Într-o informare adresată conducerii unităților de învățământ, liderilor de sindicat și cadrelor didactice, intitulată “Informare privind învoirile de care beneficiază cadrele didactice pe parcursul unui an școlar, Sindicatul „Spiru Haret” Bacău vine cu câteva precizări extrem de importante.

TREBUIE SĂ REȚINEȚI CĂ ÎNVOIREA COLEGIALĂ NU ESTE UN PRIVILEGIU PE CARE VI-L ACORDĂ CONDUCEREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT, CI UN DREPT LEGAL DE CARE BENEFICIAȚI.

prof. Ana-Maria Voicu, Președinte al Sindicatului „Spiru Haret” Bacău

De reținut

Sindicaliștii băcăuani evidențiază următoarele:

  • învoirea colegială este acordată în vederea rezolvării unor situații personale deosebite
  • cererea de învoire colegială va fi depusă la secretariatul unității de învățământ la care vă desfășurați activitatea
  • cererea va specifica ziua în care solicitați să fiți învoiți, precum și numele cadrului didactic care asigură suplinirea pe perioada absenței dumneavoastră
  • cererea va fi însoțită de documente justificative
  • vă recomandăm că în cererea pe care o realizați să nu specificați detalii referitoare la problema personală cu care vă confruntați
  • cadrul didactic este renumerat pentru ziua învoită
  • cadrul didactic care asigură suplinirea pe perioada învoirii nu este renumerat

În plus

Află toate detaliile referitoare la învoirile de care beneficiați, accesând aici informarea Sindicatului „Spiru Haret” Bacău.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Înscrie-te aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -