Ce pot face cadrele didactice în cele 8 ore de program

Trebuie citite

8 ore, chiar mai mult

Da, pe hârtie, sunt 8 ore de activitate pe care cadrele didactice trebuie să le dedice învățământului. Cu toate acestea, numărul real de ore pe care profesorii le acordă pregătirii lecțiilor și materialelor ori a tot mai muneroaselor documente, este cu mult peste solicitările LEN. Sistemul educațional este singurul în care anagajatul lucrează încă pe atat în „confortul” locuinței sale, pe consumabilele sale. Ei bine, despre acest subiect, mai marii de pe la minister nu suflă o vorbă!

Restul orelor

După ce scădem cele minin 18 ore de predare pe săptămână, mai rămânem cu, cel puțin, 22 de ore pe care profesorul și le petrece în interesul învățământului. Conform legislației în vigoare, timpul care a rămas, cadrele didactice pot face numeroase activități. Astfel:

(1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână, şi cuprinde:

a) activităţi didactice de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învăţământ;

b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică;

c) activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ: mentorat, şcoală după şcoală, învăţare pe tot parcursul vieţii.

d) activităţi de dirigenţie. Art. 262/LEN

Norma didactică

Mai are rost să spunem ceva? Legea este clară!
(1) Norma didactică în învăţământul preuniversitar cuprinde ore prevăzute în planurile-cadru de învăţământ la disciplinele corespunzătoare specializării sau specializărilor înscrise pe diploma de licenţă ori pe certificatul de absolvire a unui modul de minimum 90 de credite transferabile care atestă obţinerea de competenţe de predare a unei discipline din domeniul fundamental aferent domeniului de specializare înscris pe diplomă.
 

Nu în școală!

Cadrele didactice nu sunt obligate să stea 8 ore pe zi în incinta unității de învățământ.  LEN stabilește că programul  de lucru este de 8 ore, cu toate acestea, nu precizează obligativitatea ca aceste ore să fie petrecute în incinta școlii. Mai precis, ne referim la ceea ce rămâne după scăderea celor minim 18 ore de predare.

Școla nu este o fabrică!

Nu puține sunt cazurile de abuzuri venite din partea unor directori de instituții care ar fi încercat să impună un program de 8 ore profesorilor. Recent, aici am scris despre câteva abuzuri puse la cale de directori care se cred deasupra legii. Școala nu este fabrică, programul profesorilor, oricum, însemnă mai mult de 8 ore zilnice. Dacă întâmpinați astfel de abuzuri, nu ezitați să vă adresați organizațiilor sindicale din instituția de învățământ. Directorii vor constata rapid că nu au o bază legală care să le permită impunerea unui program de 8 ore.

Tot sindicatele

O adresă publicată pe contul Facebook al „Sindicat Învăţământ Preuniversitar Constanţa” aduce lămuriri foarte importante privitoare la activitatea și timpul de muncă al cadrelor didactice. Documentul poate fi consultat aici. Potrivit acestuia, Legea nr. 1/2011 trebuie aplicată în acest caz. De asemenea, trebuie făcută distincția între  norma didactică de predare și timpul efectiv de muncă.

Vă readucem în atenție adresa Inspecției Muncii, din care rezultă că, în învățământul preuniversitar, activitatea și timpul de muncă sunt reglementate de prevederi legale specifice, care trebuie aplicate cu prioritate. În consecință, după cum rezultă și din dispozițiile art. 262 și art. 263 din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, trebuie realizată o separație clară între norma didactică de predare și timpul total de muncă. În timpul de muncă sunt cuprinse atât norma de predare efectivă (activitate care necesită prezența efectivă în unitate, la clasă), cât și celelalte activități prevăzute de lege (până la completarea timpului de muncă de 8 ore/zi – 40 de ore/săptămână) care nu se desfășoară sau nu se pot desfășura la nivelul unității de învățământ.

Conform unor calcule

Conform unor calcule care aparțin unui fost ministru al educației, programul dedicat cadrelor didactice activităților școlare, depășește lejer 40 de ore. Mai multe despre acest subiect, citiți aici.

Oricum

Din calculul actualului ministru lipsesc câteva elemente esențiale:
  • pentru redactarea documentelor necesare, cadrele didactice sunt nevoite să apeleze la computerele proprii.
  • pentru printarea acestor documente pe suport scris, aceleași cadre didactice se folosesc de imprimantele și hârtia proprietate personală ori apelează la diverse firme de printare. Totul costă.
  • pentru a putea lucra la computer și a printa documentele, cadrele didactice folosesc energia electrică plătită din propriul buzunar, dat fiind faptul că aceste gadgeturi nu funcționează cu promisiuni … Nici cu imprimantele nu te joci, tonerul sau cartușele necesare, eventualele reparații sau  întreținerea acestora, tot în buzunarul profesorilor se simt. Oare în ce alt domeniu de activitate angajații folosesc propriile resurse materiale pentru îndeplinirea obligațiilor impuse de locul de muncă?

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -