Japonia ne dă o lecție. Cum se face educația la alții

Trebuie citite

Japonia virală?

În Japonia este o cu totul altă lume, cel puțin așa ne determină să credem următorul material video. Acesta a fost realizat într-o școală din Japonia și a fost vizionat de aproximativ 15 milioane de ori. Am putea spune că a ajuns viral.

Modelul japonez

După ce îl veți urmări până la capăt, într-un final, vă veți întreba de ce capetele luminate de pe la noi, îmbibate de aburii reformei de aproape 3 decenii, nu preiau ceva și din modelul japonez? Chiar, oare de ce?

Ce învață copiii

Clipul este filmat la școala din Saitama, Japonia, și surprinde pauza de masă a elevilor, pauză care durează 45 de minute. Este de prisos să mai spunem cât de bine și frumos este organizat acest eveniment de către cei implicați, copii, cadre didactice și personalul din bucătărie, câtă naturalețe, câte zâmbete și bun simț. Pentru elevii japonezi, pauza de masă reprezintă o modalitate prin care învață să devină mai responsabili, să respecte reguli și să își asume sarcini.

Rutina zilnică

Fiecare copil își pune dimineața în ghiozdan un săculeț care cuprinde: o față de masă, o periuță de dinți, bețișoare, o batistuță și o cană. Toate acestea vor fi folosite în timpul pauzei de masă, când tot ei, sprijiniți și supravegheați de profesori, vor organiza totul. Pentru început, copiii merg împreună cu profesorul la cantină să își preia mâncarea. Copiii mai mici sunt ajutați de un lift și de un cărucior, cei mari se folosesc de propriile puteri. Înainte de a prelua mâncarea, ei nu uită să mulțumească bucătăreselor pentru ceea ce au gătit. De fapt, la finalul fiecărei ore, copiii mulțumesc profesorilor pentru ceea ce i-au învățat. Ajunși în sălile de clasă, locul în care vor lua masa, tot copiii vor fi cei care se vor ocupa de curățenie și împărțirea mâncării, preparată de bucătărese din produsele existente în grădina școlii sau din recolta locală.

În ziua în care materialul a fost filmat, bucătăresele au pregătit o supă din cinci legume, un piure de cartofi precum și pește cu sos. Copiii mai aveau și lapte la cutiuță. După ce cutiuțele erau golite, acestea erau rupte, spălate și duse, la final, în bucătărie, pentru a fi reciclate.

O altă lume

Revenind la desfășurarea propriu-zisă a mesei, nu putem să nu remarcăm faptul că grija pentru curățenie este exemplară, iar copiii își cunosc foarte bine rolul. Se spală pe mâini, își așază pe măsuță obiectele aduse de acasă și pe care le-am enumerat anterior, se echipează cu halate albe și își pun bonete pe cap, dar și o mască de protecție la gură, curăță foarte bine locul și se dezinfectează cu gel dezinfectant, răspunzând și la întrebări referitoare la starea lor de sănătate.

La final, totul este curățat, cărucioarele cu veselă și resturi sunt duse la bucătărie, iar activitățile revin la normal.

Pe când în România așa ceva?!

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Salariul intră mai devreme în septembrie 2024

Salariul în septembrie 2024Ziua de salariu pentru cadrele didactice se va modifica în luna septembrie. După cum se cunoaște...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -