Se cere ca poliția să ancheteze incidentul de la Școala Gimnazială din comuna Poroschia, județul Teleorman

Trebuie citite

Poliția

Incidentul din Teleorman impune o anchetă serioasă și din partea Ministerului Afacerilor Interne. Conform unui comunicat de presă din partea ApEC:”Ceea ce s-a întâmplat în această școală este inacceptabil.”

Comunicat ApEC

Comunicatul Alianței pentru Educație de Calitate a fost postat pe sitelul FSE „Spiru Haret”, acesta putând fi citit în totalitate și în continuarea acestui articol.

ApEC: Spunem NU violenței!

Alianța pentru Educație de Calitate (formată din Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER) dezaprobă comportamentul violent manifestat de elevi față de cadrul didactic, în cazul de la Școala Gimnazială din comuna Poroschia, județul Teleorman.

Ceea ce s-a întâmplat în această școală este inacceptabil. Pe lângă ancheta Inspectoratului Școlar Județean Teleorman, considerăm că este obligatoriu ca acest în caz să facă cercetări și Ministerul Educației Naționale, precum și Ministerului Afacerilor Interne.

Acest eveniment regretabil evidențiază una dintre problemele fundamentale ale sistemului de învățământ românesc, și anume aceea că mijloacele teoretice de combatere a violenței nu se regăsesc în practicile cotidiene de la nivelul unităților de învățământ preuniversitar. De exemplu, conform Regulamentului – cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, la nivelul fiecărei școli ar trebui să activeze o comisie permanentă dedicată prevenirii și eliminării violenței. Din păcate, în multe situații, această comisie funcționează superficial sau deloc.

Având în vedere această situație, solicităm Ministerului Educației Naționale să monitorizeze funcționarea comisiei privind prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și a discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității.

Violenţa, sub orice formă – verbală, psihică sau fizică, nu ar trebui să se manifeste nici în spaţiul şcolii şi nici în societate. Ca parteneri în educaţie, indiferent cine sunt agresorii sau persoanele agresate, milităm pentru o educaţie sănătoasă şi un comportament civic responsabil. Au trecut 3 ani de la raportul UNICEF care a dezvăluit statistici alarmante: România are cei mai violenţi elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani din toate statele lumii civilizate, însă măsurile necesare reglării acestei situații rareori s-au concretizat. Considerăm că, de multe ori, aceste comportamente nocive sunt deprinse fie din familie, fie chiar din sala de clasă, ceea ce relevă existența unei probleme sistemice.

Educaţia este pilonul de bază al unei societăţi sănătoase. O naţiune nu poate nici să evolueze și nici să performeze dacă sistemul de învăţământ este deficitar şi prezintă numeroase carenţe.

Consiliul Național al Elevilor, Preşedinte: Ioana BĂLTĂREȚU
Asociația Elevilor din Constanța, Preşedinte: Alexandru MANDA
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Preşedinte: Iulian CRISTACHE
Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Preşedinte: Marius Ovidiu NISTOR
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Preşedinte: Simion HANCESCU
Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER”, Preşedinte: Anton HADĂR

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -