Sub incidența Codului Penal
Deși există hotărâri judecătorești definitive și irevocabile prin care autoritățile sunt obligate să plătească drepturi bănești restante pentru zeci de mii de cadre didactice, în cursul anului 2017 acestea nu au fost puse în practică. Întrăm deja în sfera penalului.
Liviu Pop: Nu sunt bani pentru hotărârile judecătorești
Aflat la Focșani, Liviu Pop, ministrul Educației, susține că nu sunt bani pentru punerea în plată a hotărârilor judecătorești. În consecință, la rectificarea bugetară din noiembrie, nu vor fi alocate sumele necesare. De asemenea, ministrul speră că la ultima rectificare bugetară a anului, guvernul va aloca fonduri pentru plata unei părți din suma datorată de stat cadrelor didactice. Acesta a afirmat că liderii sindicali naționali au fost informați de această problemă. Tot din declarațiile ministrului, la nivel național, ar fi vorba de un necesar de 700 de milioane de lei pentru plata acestor sume.
În plus, fără comentarii
Vă oferim spre lectură și răspunsul oferit de Ministerul Finanțelor Publice la adresa 557/2017, emisă de FSLI, prin care erau solicitate fonduri pentru plata drepturilor de natură salarială, drepturi câștigate în instanță de sindicate pentru membrii acestora.
Te invităm să aderi în grupul Facebook „La clasă”. Click aici
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
CABINET MINISTRU
Nr:444240/26.07.2017
Domnului Prof. Simion Hancescu
Preşedinte, Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ
La adresa dumneavoastră nr. 557/2017 prin care solicitaţi alocarea de fonduri necesare pentru plata drepturilor de natură salarială stabilite prin hotărâri judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru plata hotărârilor judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat, aferente dobânzilor legale, vă comunicăm următoarele:
I. În ceea ce priveşte solicitarea de alocare de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată de la bugetul de stat pentru plata hotărârilor judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat, vă comunicăm că Ministerul Educaţiei Naţionale, fundamentează şi propune alocarea de sume cu această destinaţie, prin legile bugetare anuale sau prin cele de rectificare.
II. În ceea ce priveşte plata hotărârilor judecătoreşti reprezentând dobânzi legale, precizăm că în lipsa unui act normativ care să reglementeze plata hotărârilor judecătoreşti câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat aferente dobânzilor legale, de la bugetul de stat, nu se pot aloca sume cu această destinaţie.
Sumele ce se alocă de la bugetul de stat pentru bugetele locale se aprobă prin legile bugetare anuale sau prin acte normative de rectificare a acestora şi au la bază acte normative anterioare, care stabilesc cheltuielile care se finanţează de la bugetul de stat. Prin legile bugetare anuale şi acte normative de rectificare a acestora nu se poate crea bază legală pentru finanţarea unor cheltuieli.
Faţă de cele prezentate vă comunicăm că, cu ocazia rectificării bugetare vom analiza posibilitatea alocării unor sume suplimentare pentru plata drepturilor de natură salarială pentru personalul din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat în conformitatea cu reglementările legale în vigoare.
Cu stimă,
Ionuţ Mişa
Ministrul Finanţelor Publice
Tu?
Care este opinia ta?