O nouă materie obligatorie pentru gimnaziu și liceu. Află cine o predă și care sunt obiectivele

Trebuie citite

Materie obligatorie

O nouă materie ar putea fi studiată de elevii claselor a VI-a și a IX-a. Inițiativa legislativă aparține deputatului PNL Ovidiu Raețchi. Aceasta a fost depusă la registratura Camerei Deputaților în data de 19 decembrie anul curent.

Educaţie şi cultură media

Noua materie are un nume sugestiv: “Educaţie şi cultură media”. Cursul are drept obiective dezvoltarea abilităţii de a identifica ştirile false precum și oferirea de cunoştinţe despre fenomenul „fake news”.

începând cu cicLul gimnazial, este util ca tinerii să cunoască progresiv noţiuni de bază din teoria comunicării, să înţeleagă care sunt mediile pe care le pot accesa pentru o informare diversă, să îşi formeze un mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştiritor, să identifice maniputările informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti- democratice, să filtreze unele informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale, să îşi dezvolte capacitatea de a discerne între un „fake news” si un eveniment real/o informaţie adevărată, şi, în egală măsură, să poată identifica şi să respingă argumentat orice formă de retorică xenofobă, rasistă sau antisemită.

Cine predă?

Potrivit propunerii legislative, cursul va fi predat de profesorii de Limba Română, Istorie, Cultură Civică sau Filosofie. Aceștia vor fi pregătiţi, în fiecare an, pentru a preda disciplina.

Ce prevede inițiativa?

Art. 1

Prezenta lege reglementează introducerea disciplinei “Educaţie şi cultură media”, ca disciplină obligatorie de studiu, o oră pe săptămână, pentru elevii claselor a VI-a şi, ulterior, elevii claselor a IX-a.

Art. 2

Ministerul Educaţiei va forma un grup de lucru care va include în mod obligatoriu reprezentanţi ai facultăţilor care pregătesc Specialişti în domeniu comunicării şi
mass-media, organizaţii non-guvemamentale, experţi din domeniu, care vor elabora un plan de formare a profesorilor, un ghid al planului de învăţământ, precum şi metodologia aferentă acestuia, dedicate materiei propuse prin prezenta lege.

Art. 3

Ministerul Educaţiei va pregăti un plan-cadru prin care să asigure, în fiecare an, cursuri de pregătire pentru profesorii din unităţile de învătământ gimnazial şi liceal care predau ore de limba română, istorie, cultură civică sau filosofie pentru a preda disciplina “Educaţie şi cultură media”.

Art. 4

Ministerul Educaţiei va pregăti cadrul necesar pentru ca absolvenţii facultăţilor din
domeniul comunicării şi mass-media, care au urmat modului psihopedagogic să
poată preda disciplina “Educaţie şi cultură media”, în funcţie de necesarul de
cadre didactice al fiecărei unităţi şcolare, în completarea prevederilor art.3.

Art 5

Ministerul Educaţiei va revizui anual cursurile de formare a profesorilor, precum şi conţinutul programelor aferente disciplinei “Educaţie şi cultură media”, pentru fiecare an de studiu, astfel încât acestea să corespundă evoluţiilor din domeniul comunicării şi mass—media.

Art. 6

Materia propusă prin prezenta lege va include obligatoriu predarea teoriilor comunicării, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare & ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei in beneficiul unor interese extremiste sau
anti- democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi
ameninţarea unor drepturi fundamentale, identificarea unor ştiri false.

Art. 7

Prevederile actualei legii vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, în conformitate cu prevederile art. 1. şi art. J..

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -