UMILIȚI! La salarizare, profesorii români sunt de râsul Europei

Date:

Este posibil să vă enervați

Mai mult ca sigur, după ce veți analiza tabelul de mai jos, veți fi cuprinși de o stare puternică de nervozitate. Tabelul a fost realizat de echipa portalului touteleurope.eu pe baza datelor ce rezultă din raportul 2015-2016 privind salariile profesorilor în Europa, prezentat recent de Comisia Europeană.

Cum altfel ai putea reacționa atunci când afli că salariul tău ca profesor este cel mai mic din Europa? Prețurile la servicii și produse sunt mai mari la noi decât în alte state, asta chiar dacă salariile din educație sunt mizerabile. Se pare că la acest aspect, politicienii români ne-au integrat foarte bine în Europa.

Și asta nu este tot

După cum ai reușit să afli de aici, un polițist local are un salariu mai mare decât un cadru didactic cu gradul I ce se apropie de pensie. Până și soferii primăriilor ori femeile de serviciu au salarii mai mari decât salariul pe care îl primește un profesor începător.

Gargara clasei politice

De la Iohannis la Tăriceanu și Dragnea aflăm că învățământul costituie o prioritate. Se vede ce grad de prioritate are numai dacă ne raportăm la situația prezentată mai sus. Statul a ales să ofere salarii mai mari unor muncitori necalificați decât unor cadre didactice. În acest context, totul nu pare a fi decât o gargară ieftină și de prost gust, iar zicala „Statul te vrea prost” pare să aibă substanță. Corect?

Cum interpretăm tabelul

Tabelul oferă date asupra salarizării cadrelor didactice din toate statele Europei. Sumele fac referire la salariul minim brut anual. Tabelul surprinde cel mai mic salariu pe care îl poate primi un cadru didactic în țările Europei.

„Acesta este salariul minim pentru profesorii din Europa. Date care ar putea fi surprinzătoare, dar care trebuie legate de costul vieții în diferitele state membre, pentru a fi mai bine înțelese. Salariul unui profesor față de PIB-ul național pe cap de locuitor poate varia foarte mult în Europa: cea mai mare rată este în Portugalia (126,9%), Spania (122%) și Germania (120,9%). Dimpotrivă, în Letonia, Lituania și Slovacia, salariul minim pentru profesori este cel mai mic în comparație cu economia națională (mai puțin de 60% din PIB pe cap de locuitor)”, remarcă analiștii portalului francez www.touteleurope.eu.

România

Nu trebuie să fii un geniu pentru a constata că salariul minim brut anual al cadrelor didactice din România este cel mai mic din Europa. Cei mai bine plătiți profesori sunt cei din Luxemburg, urmați de cei din Germania, Olanda și Austria.

NU UITA SĂ TE ALĂTURI GRUPULUI FACEBOOK LA CLASĂ

TABELE

1 TABELUL ORIGINAL

www.touteleurope.eu
www.touteleurope.eu

NU UITA SĂ DAI LIKE PAGINII FACEBOOK LA CLASĂ.

2. TABELUL ADAPTAT – conține conversia în lei pentru fiecare salariu, efectuată la un curs de 4,5 Lei/Euro.

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
1.7K Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap