Foarte grav

FSLI, într-un comunicat de presă, atrage atenția asupra unui eveniment de o gravitate deosebită care a avut loc zilele acestea în învățământ. Vă invităm să lecturați complet comunicatul celor de la FSLI, preluat integral de laclasă.ro, vă asigurăm că merită să îi alocați cele 2 minute.

Comunicat

FSLI condamnă decizia comisiei de cercetare din cadrul Colegiului “Spiru Haret” din Ploiești care a găsit-o vinovată pe profesoara înjunghiată

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă ferm decizia membrilor comisiei de cercetare din cadrul Colegiului “Spiru Haret” – Ploiești care consideră că, profesoara care a fost înjunghiată în fața cancelariei pe 29 ianuarie 2019, se face vinovată de nerespectarea Regulamentului de Organizare și Funcționare. Este inadmisibil să i se impute faptul că nu a supravegheat intrarea în unitatea de învățământ alături de portar. Cum ar fi schimbat situația de fapt, deosebit de gravă, dacă profesoara ar fi fost la intrare? Agresorul nu și-ar fi continuat planul? Oare, membrii comsiei nu ar trebui să aibă un alt obiectiv, respectiv acela prin care să dispună toate măsurile prin care un astfel de incident să nu mai aibă loc?
Solicităm pe această cale Ministerului Educației Naționale să intervină în acest caz în care, din păcate, cadre didactice din acea unitate de învățământ demonstrează nu doar superficialitate, ci lipsă de empatie față de propria lor colegă aflată într-o situația de o gravitate ieșită din comun și un total dezinteres față de problema reală: o profesoară a fost înjunghiată într-o unitate de învățământ!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția tuturor angajaților din învățământ, dar și opiniei publice și factorilor de decizie din această țară, asupra unei situații extrem de grave cu care se confruntă întreg sistemul de învățământ:

 1. Angajații din învățământ sunt vulnerabili în acest moment în fața oricărei forme de agresivitate care se poate petrece în orice unitate de învățământ, fără să se poată apăra direct;
 2. Unitățile de învățământ au fost transformate, din cauza legislației care, fie nu se aplică, fie are mari lacune, în spații în care violența nu poate fi prevenită sau pedepsită;
 3. Avem, prin exemplul oferit de membrii comisiei de cercetare din cadrul Colegiului “Spiru Haret” – Ploiești, dovada clară a unor oameni care nu știu să vadă dincolo de prevederile unui regulament, situația reală: o colegă a fost înjunghiată în fața cancelariei – un precedent extrem de periculos care ne transformă pe toți în victimele unui sistem cu probleme grave de percepție , dar și de aplicare a unor hotărâri;
 4. Existența unor regulamente de organizare și funcționare a unităților de învățământ prost concepute și prost aplicate, care nu fac altceva decât să adâncească această criză privind protecția cadrelor didactice și a elevilor în incita spațiilor școlare;
 5. Lipsa unei solidarități în fața actului de agresiune, pasivitatea și rea voința, ne transformă pe toți în complici ai agresorilor.

Ținând cont de toate acestea, FSLI cere Ministerului Educației Naționale, Guvernului României și Parlamentului, constituirea de urgență a unei comisii speciale care să găsească soluții concrete și care pot fi aplicate imediat pentru combaterea actelor de violență din școli. Precizăm faptul că federația noastră va iniția o petiție, cu strângere de semnături, prin care vom cere modificarea legii privind siguranța și securitatea unităților de învățământ.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=447032096041845&id=215912532487137

2 COMMENTS

 1. Intamplarea a avut loc in luna ianuarie,doamna profesoara ar fi trebuit sa stea,la temperaturi negative,alaturi de paznic/portar afara,in ger,pentru ca era de serviciu?Pentru asta a studiat ani de zile,a dat examene la o facultate care nu este la indemana oricui?Pentru asta sunt pregatiti profesorii?Ar fi fost injunghiata afara,nu in scoala,pentru ca individul venise la scoala cu acest gand in cap,inarmat cu un topor si un cutit!

 2. Pentru că m-a tulburat profund și m-a lăsat fără cuvinte ceea ce s-a petrecut în cazul acelei colege profesoară înjunghiată în fața cancelariei, insist cu o opinie personală și cu două concluzii ce reies din articol:
  Opinia mea este că a doua “înjunghiere”(cea psihologică-morală care a lovit-o din plin și neașteptat pe colega noastră este la fel de gravă (dacă nu cumva va avea consecințe ireparabile) ca prima înjunghiere-cea fizică, făcută de către acel dement! Concluzia comisiei interne a colegiului conform căreia profesoara-victimă se face culpabilă că nu a fost la poartă, pentru controlul riguros al intrărilor, alături de paznic, este sinistră și incredibilă. Cineva pus această obligativitate a profesorului de serviciu pe școală de a participa la trierea celor ce intră în incinta școlii este ori dobitoc, ori ticălos, iar profesorii care au acceptat fără nici o critică sau amendament acea regulă, sunt niște inconștienți și lași! Iar această situație absurdă trebuie să înceteze urgent!
  Solicit o luare de poziție și o acțiune solidară puternică a celor două sindicate, în special în acest caz! Aștept și reacția sindicatului “Spiru Haret”!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + eight =