Sindicatele se laudă, salariile rămân mizerabile și nimeni nu îl trage de mânecă pe ministrul Educație

Trebuie citite

Sindicatele se laudă

Sindicatele se laudă, salariile rămân mizerabile și nimeni nu îl trage de mânecă pe ministrul Educație. Cam aceasta este realitatea existentă la ora actuală în sistemul educațional după reacția profesorului Laviniu Adrian Lăcustă, Președintele USLIP Iași.

Nouă nu ne miroase a bine lauda de sine. Vouă?

Doresc să fac câteva precizări despre o serie de discuții apărute pe rețelele de socializare, în ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice în anul 2021.

Dirigenția și gradația de merit.

Așa cum se știe și cum ne-am obișnuit sindicatele din învățământ printr-un efort colectiv în instanțe, au reușit să clarifice problema construcției corecte a salariului, prin calcularea, conform legii, a dirigenție sau gradație de merit.

Vechimea.

O altă problemă, în același sens, va fi rezolvată în câteva zile prin apariția unui Ordin care va reglementa calculul corect al tranșelor de vechime. În paralel, federațiile sindicale au reușit să suspende Ordinul 3993 privitor la doctorat.

Toate aceste lucruri au fost rezultatul sentințelor judecătorești promovate de noi, dar și al eforturilor făcute de către sindicate la nivelul Ministerului Educației, Ministerului Muncii și Guvern.

Despre majorările salariale

Ministerul Muncii și Guvernul României...

Problema majorărilor salariale, prevăzute inițial de Legea 153 și prorogate abuziv de către Guvernul Orban/Cîțu până în 2022 prin Ordonanțe succesive în 2020 pot fi rezolvate nu la Ministerului Educației cum greșit s-a vehiculat, ci la Ministerul Muncii sau la Guvern.

Concluzie sindicală: ” […] nu Ministerul Educației sau Ministrul Sorin Câmpeanu este cel care poate majora salariul personalului din învățământ”.

Prin urmare, din fericire/din păcate, nu Ministerul Educației sau Ministrul Sorin Câmpeanu este cel care poate majora salariul personalului din învățământ, așa cum greșit a apărut într-un comunicat al elevilor sau cum GREȘIT s-a exprimat domnul Ministru. Apreciem însă că ME poate rezolva însă problema plății decontului navetei elevilor, o măsură foarte importantă, care dacă nu este implementată prin susținere financiară integrală de către stat, poate conduce la recorduri în ceea ce privește abandonul școlar.

Susținere pentru asociațiile de elevi.

Susținem la rândul nostru Asociațiile de elevi pentru rezolvarea acestei probleme, dar atragem atenția că cele două spețe: salarizarea și decontul pentru navetă sunt expresia subfinanțării cronice a învățământului românesc.

„Fostul și actualul Guvern, au ales să trateze învățământul ca pe un SRL.”

Pentru cei care nu știu și mă refer inclusiv la decidenți guvernamentali, salariile din Educație sunt între 2300 debutanți și aproximativ 4000 lei pentru cei care au peste 25 ani vechime și Gradul I. Personalul nedidactic are venituri chiar mai mici de 2300 lei. În ciuda numeroaselor avertismente venite din partea sindicatelor, fostul și actualul Guvern, au ales să trateze învățământul ca pe un SRL.

O nouă concluzie sindicală

Relație dificilă cu puterea.

Nu vreau să fac un întreg expozeu al diligențelor pe care le-am făcut pentru rezolvarea acestei situații. Vă pot asigura însă că sunt discuții constante la Nivelul Ministerului Educației și al Ministerului Muncii, iar o decizie în ceea ce privește atitudine noastră, nu poate fi luată în luna august, când vorbim de concedii în derulare pentru salariații din învățământ!

Profesorii sunt vinovați?

Suntem singurii cărora li se pare că vina este pasată spre profesori?

Atitudinea sau reacția este hotărâtă în ultimă instanță de către membrii de sindicat și doresc să îi asigur pe toți colegii noștri că reacția sindicală va fi dictată de către membri și nu de către lideri.

Nimic despre atitudinea lui Cîmpeanu

Dubioasă treabă. Foarte mulți reclamă atitudinea pe care o manifestă actualul ministru al Educației față de cadrele didactice nevaccinate, presiuinile, amenințările, insinuările și etichetele pe care acestea le aruncă extrem de lejer în spațiul public. Comunicatul lui Laviuniu Lăcustă omite complet acest aspect, derapajele ministerile fiind trecute cu vederea. Ba mai mult.

Și totuși…

După cum puteți citi aici, există lideri de sindicat care au reacționat la derapajul actualului ministru. Vezi detalii.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -