Andronescu nu poate interzice candidaților ocuparea unei catedre în învățământ.

Trebuie citite

Circ pe pâine

După o perioadă în care nesiguranța fotoliului ministerial a împiedicat-o să vină cu noi „viziuni” revoluționare, Andronescu revine în scenă. O tactică folosită de actualul ministru al Educației constă în adoptarea unor măsuri cel puțin excentrice. De cele mai multe ori, discuțiile iscate duc la distragerea atenției opiniei publice de la ceea ce se petrece în sistem, de la adevăratele probleme. În ultimii ani, această tactică a fost folosită la până la refuz de cam toți miniștrii care s-au perindat pe la cârma acestui Minister.

Interzis în învățământ

Una din măsurile luate de Andronescu este cel puțin discutabilă. Nu doar că schimbă regulile jocului din mers, dar încalcă dreptul la muncă de care se bucură cetățenii României. Practic, nu poți interzice accesul în sistem pentru cei care au luat sub 5 la examenul de titularizare din acest an sau au decis să se retragă din examen. Indiferent de motivele invocate de ambele tabere, nu ne putem face că nu vedem încălcarea legii și abuzul care are loc. Să fim serioși, nu trebuie să fii avocat ca să îți dai seama de asta.

Codul Muncii

Art. 3. [libertatea muncii]
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Ce spun sindicatele

Negru pe alb, poziția sindicatelor este clară. (Îți recomandăm lecturarea integrală a comunicatului postat pe pagina Sindicatului „Învăţământ Preuniversitar Constanţa” și folosirea în acest sens a unui PC).

Din analiza acestor prevederi, dar și a Metodologiei-cadru în ansamblul ei, se constată că nu există nicio prevedere privind interdicția candidaților participanți la concursul național de ocupare a posturilor didactice / catedrelor vacante / temporar vacante care s-au retras de la proba scrisă a sesiunii 2019, de a ocupa un post/catedră în învățământul preuniversitar de stat, cu atât mai mult cu cât, acei candidați care au participat la concursul național în anii anteriori, au dreptul, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute în metodologie, sa beneficieze de prelungirea duratei contractelor individuale de muncă, în anul școlar 2019-2020.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Cum se va deconta naveta cadrelor didactice în 2025

Se va deconta?Naveta cadrelor didactice va fi decontată ca și până în prezent, indiferent de interdicțiile impuse de așa-zisa...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -