Zile libere plătite
Sunt momente în viață în care suntem forțați să solicităm una sau mai multe zile libere. Mulți dintre cititorii laclasă.ro nu își cunosc în totalitate drepturile pe care le au.
Toate situațiile
Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, varianta din 2021, clarifică detaliat situațiile în care îți poți lua liber și să mai fii și plătit.
Art. 30 (1) Salariaţii au dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau în alte situaţii, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului – 5 zile lucrătoare;
b) naşterea unui copil – 5 zile lucrătoare + 10 zile lucrătoare dacă a urmat un curs de puericultură (concediu paternal);
c) căsătoria unui copil – 3 zile lucrătoare;
d) decesul soţului/soţiei, copilului, părinţilor, bunicilor, fraţilor, surorilor, salariatului sau al altor persoane aflate în întreţinere – 5 zile lucrătoare;
e) schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reşedinţei – 5 zile lucrătoare;
f) decesul socrilor salariatului – 5 zile lucrătoare;
g) schimbarea domiciliului – 3 zile lucrătoare;
h) îngrijirea sănătăþii copilului – 1 zi lucrătoare (pentru familiile cu 1 copil sau 2 copii), respectiv 2 zile lucrătoare (pentru familiile cu 3 sau mai mulþi copii).
(2) În situaţiile în care evenimentele familiale deosebite prevăzute la alin. (1) intervin în perioada efectuării concediului de odihnă, acesta se suspendă şi va continua după efectuarea zilelor libere plătite.
Și asta nu este tot!
Vezi aici care sunt cele 18 zile libere de care beneficiază anul acesta cadrele didactice.
Sparge cenzura!
În scopul unei mai bune informări, ținând cont că sunt puțini cei care doresc ca voi să vă cunoașteți drepturile, vă recomandăm să distribuiți acest material pe grupuri, pagini sau profilele de pe diferitele rețele de socializare. Haideți să spargem cenzura.