Vrei să îți iei concediu fără plată? În atenția angajaților din învățământ

Trebuie citite

Concediu fără plată

Concediul fără plată se acordă tuturor angajaților din sistemul educațional și nu numai. Suspendarea contractului de muncă se realizează pe bază de cerere depusă de salariat iar perioada pentru care acest drept se acordă este de un an de zile. Rezolvarea unor situații personale reprezintă scopul pentru care angajatorul acordă salariatului concediul fără plată.

Nicu Cotescu

Președintele Sindicatului Învățământului „Spiru Haret” Dolj, într-o postare pe Facebook, a venit cu precizări privind aspectele legale ale acestei problematici.

Legislație

L 53/2003

Art. 35. – (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Art. 54. – Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Art. 153. – (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

CCM nr 651/2021

Art 31 (3) Salariatii beneficiaza si de alte concedii fara plata, pe durate determinate, stabilite prin acordul partilor.

HG 250/1992

Art 25 (3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.

Art. 28. – Pe durata concediilor fara plata mai mari de 30 de zile lucratoare se pot incadra alte persoane cu contracte de munca pe durata determinata.

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -