Se apropie concediul. Va respecta ministerul acest drept al profesorilor?

Date:

Nu se respectă!

Vorbim despre domnia legii, condiția de bază pentru funcționarea oricărui stat. Din păcate, legile nu sunt respectate nici măcar de instituțiile statului. În continuare, o să citiți despre un articol de lege care nu a fost niciodată respectat de Ministerul Educației. Profesorii și sindicatele tac.

Legea

Puține cadre didactice cunosc prevederile legale care obligă unitățile de învățământ la plata acestei indemnizații cu 5 zile lucrătoare înainte de intrarea angajatului în această perioadă. Iată ce spune legea, Codul muncii, actualizat în 2016:

Art. 150. – (1) Pentru perioada concediului de odihnă, salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

(2) Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

(3) Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Concluzie

Așadar, conform legii, cu 5 zile înainte de intrarea în vacanță, angajatorul trebuie să plătească angajatului indemnizația cuvenită. În cazul în care legea nu este respectată, angajatul are dreptul și obligația de a sesiza organismele abilitate (sindicatele, inspectoratul școlar), iar, dacă situația nu se remediază, inclusiv ministerul. Suntem curioși dacă au fost efectuate astfel de sesizări ori dacă au fost deschise acțiuni în instanță pentru remedierea problemei.

P.S.

Oare anul acesta se va schimba ceva? Dați-ne voie să ne exprimăm public neîncrederea în bunele practici și intenții ale ministerului. Dacă o să vi se pară că exagerăm, țineți cont că nerespectarea legii afectează aproximativ 300.000 de angajați din domeniul educațional.

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
930 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap