Nu se respectă!
Vorbim despre domnia legii, condiția de bază pentru funcționarea oricărui stat. Din păcate, legile nu sunt respectate nici măcar de instituțiile statului. În continuare, o să citiți despre un articol de lege care nu a fost niciodată respectat de Ministerul Educației. Profesorii și sindicatele tac.
Legea
Puține cadre didactice cunosc prevederile legale care obligă unitățile de învățământ la plata acestei indemnizații cu 5 zile lucrătoare înainte de intrarea angajatului în această perioadă. Iată ce spune legea, Codul muncii, actualizat în 2016:
Art. 150. – (1) Pentru perioada concediului de odihnă, salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Concluzie
Așadar, conform legii, cu 5 zile înainte de intrarea în vacanță, angajatorul trebuie să plătească angajatului indemnizația cuvenită. În cazul în care legea nu este respectată, angajatul are dreptul și obligația de a sesiza organismele abilitate (sindicatele, inspectoratul școlar), iar, dacă situația nu se remediază, inclusiv ministerul. Suntem curioși dacă au fost efectuate astfel de sesizări ori dacă au fost deschise acțiuni în instanță pentru remedierea problemei.
P.S.
Oare anul acesta se va schimba ceva? Dați-ne voie să ne exprimăm public neîncrederea în bunele practici și intenții ale ministerului. Dacă o să vi se pară că exagerăm, țineți cont că nerespectarea legii afectează aproximativ 300.000 de angajați din domeniul educațional.