Până la urmă, cu această valoare sunt impozitate voucherele de vacanță

Trebuie citite

Confuzie și tergiversare

În timp ce guvernanții nu știu ce să mai facă pentru a tergiversa acordarea tichetelor de vacanță, pe adresa site-ului laclasă.ro vin tot mai multe întrebări legate de modul în care se va realiza impozitarea acestora. Lipsa de informare și de încredere în promisiunile de la „centru”, au dat startul zvonurilor. Chiar dacă legislația pare a fi clară, instabilitatea legislativă și punerea defectuasă în practică a prevederilor legale, de multe ori cu rea intenție, reprezintă justificări/cauze pentru starea de neîncredere, confuzie și nesiguranță care domnește în acest moment în educație.

Prin teritoriu, zvonuri nefondate

Alimentate și de câteva site-uri ori de discuții controversate pe diferitele grupuri Facebook, aceste zvonuri au determinat numeroase persoane să facă cerere pentru neacordarea acestor vouchere de vacanță.

Se vorbește pe la noi că vor opri și contribuțiile sociale din vouchere . Dacă e așa, vom lua mai puțini bani în mână.

 

Prin teritoriu, apar scenarii apocaliptice privind modul de impozitare a voucherelor. Faptul că voucherele vor fi incluse în salariul pe luna în care vor fi acordate, a stârnit numeroase temeri. Asftel, prin unele școli se zvonește că aceste tichete vor fi impozitate cu mult mai mult, inclusiv CAS și CASS, fapt care ar duce la o scădere considerabilă a veniturilor din salarii.

Ce spune legea?

Legea, mai precis Codul fiscal, este extrem de clară. Vocherele de vacanță vor fi impozitate cu 10%, adică cu suma de 145 de lei, care reprezintă impozitul pe venit. Acestea, potrivit art. 76, (3) lit h, sunt considerate venituri impozabile.

Art. 76. (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor.

(3) Avantajele, în bani sau în natură, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:

h) tichete cadou acordate potrivit legii, cu excepţia destinaţiilor şi limitelor prevăzute la alin. (4) lit. a), tichete de masă, vouchere de vacanţă şi tichete de creşă, acordate potrivit legii.

Fără CAS și CASS

De asemenea, potrivit art. 142, lit. r și a art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, cât și normelor de acoradare a tichetelor de vacanță, acestea nu sunt supuse contribuțiilor sociale.

Art. 142 Venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale.

lit. r) tichetele de masă, voucherele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele de creşă, acordate potrivit legii;

Art. 157 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor

(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) şi art. 142.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -