Ești cadru didactic? Fumezi? Vezi ce surpriză te poate așteapta

Date:

Cadru didactic

Un cadru didactic care fumează trebuie să cunoască prevederile legii 249 din 2002. Aceasta reglementează fumatul în spațiile publice și trebuie respectată. Nu mici sunt amenzile pe care elevii și cadrele didactice le pot încasa dacă poliția națională sau locală constată încălcarea acestei legi.

Ce interzice legea?

Articolul 3
(1) Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

(1^1) Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Țigările electronice

Și utilizarea țigărilor electronice este interzisă de lege

(1^2) În spațiile prevăzute la art. 2 lit. n^1) este interzisă inclusiv utilizarea țigaretei electronice.

Se pun pe sancțiuni…

Sunt câteva semnale în presă care sugerează că anumite instituții locale vor să verifice dacă legea care interzice fumatul în locurile publice este respectată. Aceștia, din câte se pare, au de gând să vină îmbrăcați în civil, asta pentru a nu fi depistați de cei în cauză.

Care sunt amenzile?

Cadrul didactic care este prins realizând această contravenție va fi sancționat cu amendă. În aceeași situație se află și elevii. Primești amendă chiar dacă utilizezi o țigară electronică.

Amenzi
Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor art. 3 alin. (1) și (1^1) se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei;
(la 17-03-2016, Litera a) a art. 10 a fost modificată de pct. 13 al art. I din LEGEA nr. 15 din 29 ianuarie 2016 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 72 din 1 februarie 2016. )

b) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1), (1^1), (5), (5^2), (6), (6^1), (7^1) și ale art. 4 alin. (2) se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere; săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Să nu uităm de camerele de supraveghere

Să nu uităm de camerele de supraveghere. Poliția poate solicita imaginile pentru a vedea dacă se fumează în spațiul școlii.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Ministrul Educației vrea să modifice norma didactică pentru anumite categorii de profesori

Norma didactică reprezintă un nou subiect de discuție pentru actualul ministrul al Educației. Conform declarațiilor acestuia în cadrul unei conferințe de presă

„Autoritățile” vor să impună un nou obicei privitor la data începerii școlii

Se pare că autoritățile au luat o hotărâre care va uniformiza data la care vor începe cursurile școlare în fiecare an. În acest scop vor renunța la tradiționala dată de 15 septembrie pentru a impune „obiceiuri noi”

ARACIP schimbă abordarea. Cunoști aceste noutăți foarte importante?

Noul președinte al ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), Mariana Dogaru, a făcut publice câteva elemente de noutate care ar trebui cunoscute de cadrele didactice

Reformă radicală: „o mare parte din școala generală poate fi înlocuită cu documentare”

O idee de reformă radicală a apărut în spațiul public în emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS. Ajunsă pe mâinile capabile ale marilor experți și reformatori ai educației din spațiul public românesc,
203 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap