Eveniment

Scad salariile și cresc impozitele, totul de la 1 ianuarie 2018. Vezi câți bani pierzi!

scad salariile, laclasă.ro, la clasă

Nu este criză

Chiar dacă nu este criză, ultimele măsuri luate de guvern par a determina o scădere accentuată a salariilor de la 1 ianuarie 2017. Cei mai afectați vor fi românii care lucrează în mediul privat. Cu alte cuvinte, suntem împinși spre o criză și este interesant de văzut care va fi reacția românilor.

În educație, situația a fost deja confirmată, creșterile salariale nu vor fi ceea ce par, pentru detalii, citește acest material.

Guvernul socialist

Mediul privat este singurul beneficiar al guvernului socialist, nu angajatul. Practic, decizia guvernului de a reduce contribuțiile sociale la două și de a le plasa în ograda angajatului, va determina o pierdere semnificativă în buzunarul românilor. În acest moment, contribuțiile plătite de angajator totalizează 22.75% iar contribuțiile plătite de angajat totalizează 16.5%. Această situație se va schimba, taxele acestea vor fi plătite doar de angajat.

Prima lovitură

Așadar, de la 1 ianuarie 2018, conform programului de guvernare, din cele 6 contribuții plătite de angajat și angajator vor mai rămâne doar 2, ambele plătite de angajat:

  • contribuţia la pensii de 25% (CAS)
  • contribuția la asigurări sociale de sănătate de 10% (CASS)

La un prim calcul, dăm statului nu mai puțin de 35 %. Impozitul pe venit de 16%, aplicat la ceea ce mai rămâne, impozit plătit tot de angajat, va fi bomboana de pe colivă. În total, plătim impozite către statul român de 51%.

A doua lovitură

Tot de la 1 ianuarie 2018, impozitele vor fi calculate la nivelul noului salariu brut. Cu alte cuvinte, statul va rămâne și cu mai mulți bani în buzunare. Astfel, la un salariu brut de 1.779 lei, angajatului i se vor retrage 622 de lei, adică 35% reprezentând CAS și CASS. Asta nu este tot, să nu uităm impozitul pe venit de 16%, adică 185 de lei. Dacă la nivelul actual de taxare angajatul rămâne cu 1065 de lei, după 1 ianuarie 2018 suma va fi de doar 972 de lei. Deci, o pierdere de 93 de lei, o nimica toată.

În mediul privat va fi jihad

Așadar, angajatorul face economii însemnate prin trecerea costurilor forței de muncă doar pe seama angajatului, în timp ce, muncitorul va rămâne cu și mai puțini bani în buzunar, totul la același nivel de muncă. Guvernul socialist îi împovărează pe cei care muncesc și oferă cadouri oamenilor de afaceri.

Olguța încurajează! Patronii vor decide dacă păstrează câştigul sau îl împart cu angajaţii.

După cum ați văzut, salariile nete vor scădea binișor, fapt confirmat și de Olguța Vasilescu. Potrivit ministrului, în mediul privat, patronii vor decide dacă păstrează câştigul sau îl împart cu angajaţii.

TU?

Tu, ce zici? Câți patroni vor mai oferi același salariu și după 1 ianuarie 2018?

 

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: VIDEO - Liviu Pop anunță concedieri în educație | La Clasă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × three =

CELE MAI POPULARE

To Top