O tăiere dramatică a numărului de ore, în pregătire. Câți profesori vor rămâne pe drumuri?

Date:

În pregătire

Se află în stadiu de vot o lege (vezi aici) care, prin consecințele sale, va duce la concedierea a numeroși profesori. Câți? Nu se cunoaște deoarece parlamentarii noștri nu au făcut un studiu de impact. Știm cum se adoptă hotărârile pe la noi, pe nimeni nu interesează consecințele. 

Foarte interesant

Interesant de remarcat este faptul că propunerea legislativă despre care o să citiți în cele ce urmează a fost inițiată de Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației și semnată de Ecaterina a IV-a (Ecaterina Androinescu). Așadar, un fost sindicalist și un fost ministru se susțin reciproc pentru a reduce numărul cadrelor didactice.

Mărirea salariilor

După cum probabil ați bănuit, micuța mărire a salariilor de până acum va duce la restructurări care vizează și învățământul. Nu este pentru prima dată când guvernanții se plâng de creșterea costurilor odată cu măririle salariale. Soluția, aplicată și până acum, a constat în reducerea numărului de profesori. Măsurile au fost diverse, rezultatul același.

Se reduce numărul orelor

Prin inițiativa legislativă susținută de 39 de senatori, inclusiv Ecaterina Andronescu, se urmărește reducerea numărului de ore la ciclul gimnazial. Practic, se merge până la tăierea a 9 ore pe săptămână la gimnaziu. Chiar și de la clasa pregătitoare dispar 2 ore. Prin urmare, această reducere a numărului de ore va determina ca și consecință, rămânerea pe drumuri a numeroși profesori.

Schimbări

Am sintetizat mai jos modificările apărute. Calculele, le faceți dumneavoastră.

În prezent:

  • elevii clasei pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână, cu maximum un opțional, minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.
  • elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

În viitor:

  • Numărul mediu de ore la clasele I-IV va fi de 20 
  • Numărul mediu de ore acordate claselor de gimnaziu va fi e 25

Expunerea de motive

Forma inițiatorilor

Articol unic – Alineatul (1) al articolului 66 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

(1) Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadru didactic, a conținuturilor predate”.

Forma veche a art. 66

Articolul 66 – (1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învățământ și se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Ministrul Educației vrea să modifice norma didactică pentru anumite categorii de profesori

Norma didactică reprezintă un nou subiect de discuție pentru actualul ministrul al Educației. Conform declarațiilor acestuia în cadrul unei conferințe de presă

„Autoritățile” vor să impună un nou obicei privitor la data începerii școlii

Se pare că autoritățile au luat o hotărâre care va uniformiza data la care vor începe cursurile școlare în fiecare an. În acest scop vor renunța la tradiționala dată de 15 septembrie pentru a impune „obiceiuri noi”

ARACIP schimbă abordarea. Cunoști aceste noutăți foarte importante?

Noul președinte al ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), Mariana Dogaru, a făcut publice câteva elemente de noutate care ar trebui cunoscute de cadrele didactice

Reformă radicală: „o mare parte din școala generală poate fi înlocuită cu documentare”

O idee de reformă radicală a apărut în spațiul public în emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS. Ajunsă pe mâinile capabile ale marilor experți și reformatori ai educației din spațiul public românesc,
301 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap