Johannis a promulgat legea care ar putea lăsa zeci de mii de profesori fără un loc de muncă!

Trebuie citite

Iohannis

Klaus Werner Iohannis, Președintele României, a promulgat legea care modifică articolul 66 din LEN.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 noiembrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 316/16.05.2018)“

Catedre pe minus

Grație adoptării de către parlamentul României a unei propunerii care aparține foștilor miniștri Liviu Marian Pop și Ecaterina Andronescu, un număr neestimat de cadre didactice se vor confrunta cu tăieri de ore. Afectați sunt profesorii care predau la ciclul gimnazial.

Va fi de JALE!

Conform sindicatelor, peste 25.000 de cadre didactice riscă să își piardă locul de muncă.

USLIP Iași

Implementarea acestor măsuri înseamnă creșterea calității actului educational, dar și o politică socială responsabilă. Să dai afară 25.000 de oameni înseamnă nu doar o lovitură pentru sistemul de învățământ, dar și pentru bugetul asigurărilor de șomaj, cât și pentru ceea ce înseamnă nivelul de productivitate sănătos într-o țară care nu are nevoie să bată pasul pe loc.

Sindicatul “Spiru Haret” Bacău

Menționăm că inițiatorii acestei legi nu s-au consultat cu cadrele didactice, sindicatele, elevii și părinții sau organizațiile nonguvernamentale. Aceste modificări nu sunt rezultatul unui dialog, ci o impunere realizată din pix de persoane rupte de sistem. Nici caracterul urgent al acesteia nu este justificat. În plus, modificările au fost realizate fără a avea la bază un studiu de impact, fapt inadmisibil datorită consecințelor dificil de prevăzut. Practic, vorbim de o legislatură care va intra în istorie prin concedierea a mai mult de 15.000 de angajați din Educație.

În prezent:

  • elevii clasei pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână, cu maximum un opțional, minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.
  • elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Articolul 4 dă fiori.

La articolul 66, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate.”

Scurt istoric

  • Nemulțumit de prevederile primei versiuni votate în 2018, Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament pe 03.01.2019.
  • Legea a fost propusă de 39 de parlamentari. La capitolul „nume sonore” îi amintim pe foștii miniștri ai Educației Liviu Marian-Pop (inițiator) și Ecaterina Andronescu.
  • Sindicatele, cadrele didactice, asociațiile de elevi și părinți nu au fost consultate.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -