În aprilie, profesorii nu primesc salariile pe 14. Aștepți măririle ?

Trebuie citite

Aștepți măririle pe 14?

Conform legii, măririle salariale, acordate începând cu luna martie, vor intra în plată în luna aprilie. Știm că le aștepți cu nerăbdare, motiv pentru care îți recomandăm să citești acest material. Vei afla dacă vei beneficia de acestea mai târziu sau mai devreme față de data de 14.

Modificare importantă

De la 1 ianuarie 2018, cadrele didactice nu își mai primesc salariile prin intermediul primăriilor, ci direct de la Ministerul Educației și Cercetării. În conformitate cu ordinul MFP 86/28.01.2005, completat cu ordinul MFP nr 398/7.03.2017, data de plată a salariilor pentru Ministerul Educației Naționale și unitățile finanțate de acesta este 14 a lunii curente. Această plată se realizează pentru luna precedentă.

Ce mai spune legea

Art. 5. – MFP 86/28.01.2005
(1) Data plății salariilor, în înțelesul prezentului ordin, reprezintă data ridicării sumelor în numerar de către instituțiile publice sau data alimentării conturilor de card ale salariaților instituțiilor publice, deschise la societăți bancare.
(2) În scopul respectării datei plății salariilor, prevăzută la alin. (1), unitățile Trezoreriei Statului teritoriale și ale municipiului București vor comunica ordonatorilor de credite termenele limită la care se depun documentele prin care se dispune plata acestor drepturi.

De regulă

De regulă, în situația în care data scadentă de plată a salariilor cade într-o intr-o zi nelucrătoare (sâmbătă, duminică, sărbătoare legală), drepturile financiare sunt virate în ultima zi lucratoare precedentă datei calendaristice scadente. Această cutumă a fost confirmată și de Președintele Spiru Haret Dolj, Constantin Lungescu. Acesta a precizat că nu există nicio prevedere legală care să clarifice astfel de situații, un rol important fiind jucat și de trezorerii.

De regulă, se plătește mai devreme

În acest an, ziua de 14 cade sâmbătă. Din punct de vedere legal, această zi este nelucrătoare, fapt care obligă MEN la modificarea datei de salarizare. La nivel teoretic, salariile cadrelor didactice ar trebui să fie virate în luna aprilie, înainte de data de 14. Dar…

Problema

Situația se complică în acest an, întrucât la mijloc se află și sărbătorile pascale. Este greu de crezut că liberele existente în sistemul bugetar și privat vor putea duce la calcularea și virarea la timp ale acestor drepturi.

Concluzie

Sigur ziua de salariu nu va fi, pentru luna aprilie, data de 14. Dacă salariile vor fi plătite mai devreme, conform cutumelor existente, rămâne de văzut. Din păcate, în ultima perioadă, o uzanță care nu avantajează interesele cadrelor didactice s-a impus în sistem. Practic, în mult prea multe cazuri, ziua de salariu s-a amânat. În lipsa unor clarificări din partea MEN sau a unor ordine care să prevadă și astfel de situații, cadrele didactice rămân la latitudinea norocului. Că vor fi plătite pe 13 ori începând cu data de 16, rămâne de văzut.

Nu strică un calcul

În cazul în care ai dubii ori pur și simplu ești curios să îți calculezi salariul, trebuie să știi că există mai multe aplicații disponibile online care îți permit să ceri și o a doua opinie. Despre acest subiect poți afla detalii suplimentare de aici.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Ai văzut noua listă a magazinelor agreate pentru prima de carieră didactică în 2023?

Noua listăNoua listă cu magazine la care îți poți cheltui banii din prima didactică a fost publicată pe site-ul...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -