MEN vrea să taie peste 1000 de posturi din învățământul preuniversitar

Trebuie citite

Mai mult de 1000

Într-un comunicat publicat pe Facebook, FSE Spiru Haret” atrage atenția asupra unei decizii care aparține celor de la Ministerul Educației Naționale. Nu mai puțin de 1000 de posturi vor fi restructurate în viitorul apropiat din dorința responsabililor de la minister de a realiza economii. Conform FSE „Spiru Haret”, acest act normativ va fi atacat în justiție deoarece ministerul nu s-a consultat cu sindicatele în momentul luării acestei decizii.

Comunicat

Ministerul Educației Naționale vrea să taie peste 1000 de posturi din învățământul preuniversitar

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” condamnă intenția Ministerului Educației Naționale de a diminua substanțial numărul de posturi de la nivelul inspectoratelor școlare în anul școlar 2018-2019 față de cel din anul școlar 2017-2018, singurul argument fiind cel al realizării de economii la bugetul de stat. „La ora actuală, Ministerul Educației Naționale pregătește un ordin prin care vor fi tăiate peste 1000 de posturi din învățământul preuniversitar. Acest lucru va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat, existente la nivelul unităților de învățământ. Riscăm, de exemplu, ca școlile să rămână fără personal de pază și întreținere, în condițiile în care sunt multe unități de învățământ unde paza este asigurată din banii dați de părinți. Mai grav este că tăierile de posturi vor afecta și procesul didactic, deoarece sunt vizate inclusiv posturi didactice. În plus, riscăm ca orele care se atribuiau până acum la plata cu ora la personalul didactic calificat să fie predate de necalificați sau să ne confruntăm cu imposibilitatea plății sumelor cuvenite cadrelor didactice pentru activitatea prestată în regim de plata cu ora. Este grav că s-a ajuns în această situație în care, în loc să se majoreze costul standard per elev/preșcolar, MEN preferă să taie și mai mult din cheltuieli, în condițiile în care foarte multe unități de învățământ nu au alocate la ora actuală fonduri pentru plata salariilor în trimestrul IV. Când toată lumea cere la unison creșterea calității actului educațional, MEN vine și ia măsuri care conduc la scăderea acesteia.” – a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „SPIRU HARET“.

Menționăm că MEN, potrivit dispozițiilor în vigoare, nu poate lua o asemenea decizie fără consultarea partenerilor de dialog social. Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” solicită Ministerului Educației Naționale să se abțină de la orice măsură de diminuare a numărului de posturi, care este nu doar nejustificată, inoportună și în contradicție cu interesul învățământului și cu necesitatea asigurării unui act educațional de calitate, dar și ilegală.

FSE „SPIRU HARET“ avertizează pe această cale MEN că orice act administrativ cu caracter normativ care va veni să diminueze numărul de posturi va fi contestat în justiție.

Departamentul Comunicare şi Imagine
Dragoş Constantin Neacşu
31 August 2018

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Ai văzut noua listă a magazinelor agreate pentru prima de carieră didactică în 2023?

Noua listăNoua listă cu magazine la care îți poți cheltui banii din prima didactică a fost publicată pe site-ul...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -