Incapacitatea de plată a salariilor profesorilor reintră în atenție

Trebuie citite

Scenariu

Tot mai des sunt aduse în discuție problemele salariale din sistemul educațional. Unul dintre cele mai negre scenarii constă în intrarea în incapacitate de plată a salariilor cadrelor didactice. Subiectul este reluat de Coordonatorul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL, deputatul Marilen Pirtea.

Marilen Pirtea

Redăm în întregime comunicatul de presă a deputatul PNL Marilen Pirtea.

Marilen Pirtea, întrebare pentru Guvern: Când veţi intra în incapacitate de plată a salariilor profesorilor?

În lunile martie şi aprilie, cel puţin, s-au înregistrat deficienţe majore în plata salariilor profesorilor din preuniversitar, banii alocaţi nefiind suficienţi, minusurile fiind acoperite punctual, susţine Coordonatorul Comisiei de Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport a PNL, deputatul Marilen Pirtea. „Asistăm la o rostogolire a minusurilor din buget, care, spre sfârşitul anului, riscă să ducă la un blocaj grav. Ce aşteaptă guvernul? Rectificarea bugetară, să mute bani de la investiţii la salarii? Aşteaptă tăieri de normă, concedieri, pentru echilibrarea bugetului? Solicit Guvernului o clarificare a deficienţelor şi prezentarea urgentă a deficitului bugetului de salarii, cu tot cu măsurile necesare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată”, subliniază liberalul.

Marilen Pirtea arată că deficienţe au fost înregistrate, spre exemplu, în Botoşani, unde restanţele pentru salariile lunii martie şi suma neasigurată integral pe aprilie însumează patru milioane de lei: „S-a solicitat Ministerului suma necesară, iar în acest moment la Inspectoratul Școlar se află o adresă de repartizare a sumelor către judeţ. Suma prinsă în propunerea de repartizare/suplimentare acoperă integral datoriile la zi, însă situaţia se va relua luna viitoare”.

Problemele au apărut la scurt timp după mutarea atribuţiei achitării salariilor de la autorităţile locale către Minister. Viteza cu care proiectul legislativ a trecut prin Parlament la acel moment a trezit multe suspiciuni, justificarea fiind cel puţin puerilă, este părere Marilen Pirtea: „Nu ne lasă de înţeles decât că au ştiut că vom ajunge în situaţia în care bugetul de salarii nu va reuşi să acopere majorările din ultima perioadă. Întârzierea rezolvării problemei poate fi interpretată ca pe un şantaj, prin care şcolile şi inspectoratele sunt forţate să facă reduceri de norme, cu scopul a se încadra într-o anvelopă salarială prea strâmtă. Cerem Guvernului să garanteze plata salariilor profesorilor pe întreg anul, nu prin cârpeli, de la o lună la alta, cum se întâmplă în acest moment”. sursa, aici.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -