Fost ministru
Un fost ministru al Educației, despre Danieil Funeriu este vorba, se integrează trendului care susține creșterea salariilor cadrelor didactice. Într-o postare pe Facebook acesta susține creșterea salariului mediu pentru cadrele didactice la 1,6 X PIB-ul pe cap de locuitor.
Preluare declarații
Esențial pentru calitate în educație este ceea ce se întâmplă la clasă. Așa că trebuie făcute câteva lucruri simple și vechi de când lumea:
1) Aduși profesori buni la clasă. Pentru asta trei lucruri:
bine formați, și aici avem problema universităților care în loc să facă programe de formare de calitate fac tot felul de bălării, am auzit că mai nou există, de exemplu, un master de egalitate de șanse, bine selectați (și aici sindicatele fac presiune pentru menținerea sistemului de selecție actual, care e defect) și bine plătiți, iar pentru asta trebuie introdus în lege că salariul mediu al profesorului trebuie să fie 1.6xPIB pe cap de locuitor, în loc de minciuna perpetuă cu 6% din PIB.
2) Lungit cu cel puțin 5 săptămâni anul școlar: avem cel mai scurt an școlar din Europa, nimeni nu poate cunoaște mai mult stând mai puțin în școală. Apostolii lui „să nu încărcăm copilul cu cunoaștere” trebuie combătuți.
3) Trecut la un sistem inspirat din cel german, unde încă din clasa a 5-a avem rute educaționale diferite pentru copiii care au vocația să meargă către bacalaureat și universitate și cei care ai vocația unei pregătiri profesionale.
4) Revenirea la rolul universităților de a produce excelență, nu masificarea învățământului superior, care duce la cancerul mental al unui popor. Universitățile trebuie să revină la rolul lor de creator de excelență, nu la un vag rol social în care dai oricărui netot o diplomă universitară. Dar pentru asta trebuie radical eliminată impostura universitară, o sarcină prea grea pentru actuala putere politică din România.
În final mai e un element: cât timp societatea nu va cere aceste lucruri, cât timp nu se va ieși în stradă pentru educație, nu sperați la nimic bun semnificativ.
Degradarea resursei umane din sistem e atât de mare, interesele financiare ilegitime, căpușarea sistemului de către sindicate si oengeuri, impostura din universități e atât de răspândita încât, cu regret o spun, nu vad acum decât trei soluții pe cont propriu.
1) Meditații,
2) meditații,
3) meditații.