Au sute de milioane de dolari pentru despăgubirea infractorilor, pentru educație și sănătate, NU!

Trebuie citite

Sfidare!

Intențiile ministrului Justiției de a acorda compensații bănești infractorilor, în timp ce atâtea domenii sunt subfinanțate, au atras critici puternice. Dacă nu am trăi în România, am spune că acestea planuri nu sunt altceva decât glume penibil de proaste. Practic, dacă planurile se vor concretiza, fără să exagerăm, ar deveni mai rentabil să fii pușcăriaș, decât să lucrezi la stat sau privat.

Din punctul nostru de vedere, chiar și curajul de a face public astfel de inițiative, nici aici nu exagerăm, nu este altceva decât o palmă acordată bunului simț, democrației și cetățenilor corecți ai acestei țări. Într-o țară în care femeia de serviciu de la primărie câștigă mai mult decât un cadru didactic, numai despăgubirea infractorilor mai lipsea.

Comunicat

Într-un comunicat al doamnei deputat Cristina Iurișniți, postat pe site-ul Camerei Deputaților, este analizat acest subiect. Redăm întergral acest document.

Bani pentru infractori, DA, pentru Educație, BA !

Una din prioritățile dezastruoase ale Coaliției PSD-ALDE în această sesiune parlamentară este să dea recompense financiare celor certați cu legea. Educația şi Sănătatea mai au de așteptat! Sistemul e în mod cronic şi voit subfinanțat! 6 % din PIB pentru Educație, conform legii, pare încă o utopie!

Oare copiii noștri nu învaţă în condiții improprii? Nu suferă ei de foame şi renunță la scoală din lipsa transportului, a rechizitelor sau a hainelor şi încălţămintei necesare? Peste 300 de mii de copii sunt în afara sistemului școlar, 40 % sunt analfabeți funcțional. Avem peste 9200 de mame minore, cifra care ne plasează pe primul loc în Europa! Nu spre ei ar trebui sa se îndrepte atenția guvernanților?

Trag din nou un semnal de alarma, peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creștere și dezvoltare fizică normală, arătă World Vision România. Situația este mult mai rea la sat, unde locuiesc 74% dintre copiii săraci ai României și unde sărăcia este indicată ca principala cauză a abandonului școlar. În același timp, Raportul Parlamentului European arată că în privința sărăciei copiilor, România conduce detașat, cu 51%, urmată de Bulgaria, unde 45,2% dintre copii se află în risc de sărăcie.

Dincolo de aceste statistici îngrijorătoare, sunt sute de mii de copii care trăiesc cu senzația de foame continuă și să își ignore stomacul gol în timpul orelor de curs. În satele din Romania oamenii se lupta zi de zi cu sărăcia, principala lor ocupație fiind agricultura de subzistență și creșterea animalelor. Copiii născuți în mediul rural sunt condamnați la sărăcie și nefericire. Numai 25% dintre elevii din mediul rural ajung să termine liceul, iar 80% dintre copiii neșcolarizați sunt rromi. Peste 2,4% dintre copii abandonează în fiecare an școala.

În plus, România este țara cu una dintre cele mai mici participări a adulților la programe de învățare pe tot parcursul vieții. Iar în tot acest peisaj sumbru, guvernul amână alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, conform prevederii Art. 8 din Legea 1/2011. În timp ce țări precum Suedia anunță că își închide închisorile din lipsă de infractori, rezultat al desfășurării unor programe de reeducare a deţinuţilor și de integrare a acestora în societate, în România ministrul Justiției își exprimă intenția de a acorda între 5-8 €/zi de detenție recompense financiare celor certați cu legea.

Intenția ministrului Justiției de a „despăgubi” infractorii aflați în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun și imoral, o importantă influență bugetară, având în vedere numărul mare de foști deținuți care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenție în condiții improprii. Concret, la un rulaj total al deținuților estimat pentru perioada 2012 – 2017 la 92.000 de deținuți, aceștia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deținut) și 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deținut), se arătă într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

În acest context întreb care sunt de fapt prioritățile României? Bani pentru infractori, DA, pentru Educație, BA! Se vede treaba că Educația a devenit Cenușăreasa de serviciu a guvernelor PSD- ALDE! Pactul pe Educație din 2008 trebuie scos de urgenţă de la naftalină! În calitate de membru al Comisiei de învățământ nu pot decât să susțin cu fermitate investiţiile în educație şi cultură, acestea fiind unica soluție pentru a ne asigura viitorul ca stat european!

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -