Miercuri, 24 ianuarie, nu se merge la școală

Trebuie citite

Motiv de bucurie

Pentru elevi, ziua de 24 ianuarie va fi un motiv de mare bucurie. Fix în mijlocul săptămânii, aceștia vor sta acasă și se vor odihni. În fond, au nevoie de energie pentru a-și clarifica situația școlară de la sfârșitul semestrului I. De ce nu, și cadrele didactice ori ceilalți angajați din domeniul bugatar vor aprecia ziua nelucrătoare.

Conform legii

Vă reamintim faptul că legislația în vigoare acordă un statut special zilei de 24 ianuarie, ziua în care se sărbătorește Unirea Principatelor Române. Aceasta este declarată zi liberă nelucrătoare pentru toți angajații din sectorul privat sau bugetar. Aceasta nu se scade din zilele de concediu legal de care beneficiază angajații.

Ce sărbătorim?

Acum 159 de ani, la 24 ianuarie 1859, a avut loc Mica Unire, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Unirea Principatelor Române a reprezentat primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Atenție!

În sectoarele de activitate în care nu este posibilă acordarea de zile libere, salariatul trebuie să beneficieze de un spor de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru” ori „li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”.

Angajatorii care nu respectă legea și nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau cei care nu acordă compensații angajaților care lucrează în acele zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Trebuie să

Vă invităm să vă adaptați planificările școlare astfel încât statutul legal al zilei de 24 ianuarie să fie prevăzut. De asemenea, nu ar strica să vă reamintiți, consultând acest material, care sunt celelalte zile lucrătoare din anul școlar 2018-2019. În plus, în discuții se află acordarea, suplimnetar față de cele stabilite deja, a unei noi zile nelucrătoare, subiect despre care puteți citi aici.

Te invităm în grupul Facebook „La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -