Iohannis a promulgat legea care permite părinților și elevilor să hărțuiască „legal” cadrele didactice

Date:

Cadrele didactice sub asediu

Controlul medical anual la care sunt supuse cadrele didactice pare că nu mai este suficient pentru politicieni. Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației și fost lider al SLI Maramureș, alături de Ecaterina Andronescu, au propus în primăvara acestui an o lege cel puțin controversată. Aceasta a fost votată de Parlament și a mers spre promulgare. Pe 24 decembrie 2019, Claus Iohannis a promulgat legea (Legea nr. 260/2019) care oferă părinților și elevilor capacitatea de hărțui legal cadrele didactice. Practic, pe baza unei cereri adresate unității de învățământ, aceștia vor putea să îi trimită la control pe profesorii „nervoși”.

Art. 230 din Legea nr. 260/2019

Modificarea legislativă permite factorilor implicați în procesul educațional (părinți, elevi, profesori) să solicite conducerii oricărei instituții de învățământ trimiterea unor cadre didactice în fața unei comisii medicale în vederea realizării unui nou examen medical complet.

(4) În situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o instituţie de învăţământ (unitate şcolara, unitate conexă, casa corpului didactic, inspectorat şcolar etc.), conducerea instituţiei de învăţământ poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educaţional, cu acordul consiliului de administraţie al instituţiei în cauză, un nou examen medical complet.

Despre comisie

(5) Situaţiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate şi stabilite de către o comisie formată din 3-5 membri, medici specialişti, constituită la nivel judeţean în baza unui protocol între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii, care să realizeze expertiza capacităţii de muncă.,,

Concluzii

În lipsa unor clarificări, este neclar care sunt acele situații „ de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală”. Tocmai, această portiță lăsată deschisă va permite realizarea a tot felul de abuzuri îndreptate împotriva cadrelor diactice incomode. Aparent, conducerea unității de învățământ are ultimul cuvând în privința trimiterii „suspectului” în fața comisiei medicale. Oare ce director de școală se va putea opune unei astfel de solicitări venite din partea unor elevi sau părinți vocali și cu pile. Tactica spălării pe mâini va fi rapid adoptată de cei mai mulți.

Să fim serioși, grație controlalelor medicale realizate an de an, până acum, extrem de rare au fost cazurile de cadre didactice cu probleme mintale. Actuala lege va fi folosită doar pentru intimidări și abuzuri. În fond, acesta a fost și scopul.

Resurse:

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Înscrie-te aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Ministrul Educației vrea să modifice norma didactică pentru anumite categorii de profesori

Norma didactică reprezintă un nou subiect de discuție pentru actualul ministrul al Educației. Conform declarațiilor acestuia în cadrul unei conferințe de presă

„Autoritățile” vor să impună un nou obicei privitor la data începerii școlii

Se pare că autoritățile au luat o hotărâre care va uniformiza data la care vor începe cursurile școlare în fiecare an. În acest scop vor renunța la tradiționala dată de 15 septembrie pentru a impune „obiceiuri noi”

ARACIP schimbă abordarea. Cunoști aceste noutăți foarte importante?

Noul președinte al ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), Mariana Dogaru, a făcut publice câteva elemente de noutate care ar trebui cunoscute de cadrele didactice

Reformă radicală: „o mare parte din școala generală poate fi înlocuită cu documentare”

O idee de reformă radicală a apărut în spațiul public în emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS. Ajunsă pe mâinile capabile ale marilor experți și reformatori ai educației din spațiul public românesc,
1.4K Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap