Cadrele didactice sub asediu
Controlul medical anual la care sunt supuse cadrele didactice pare că nu mai este suficient pentru politicieni. Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației și fost lider al SLI Maramureș, alături de Ecaterina Andronescu, au propus în primăvara acestui an o lege cel puțin controversată. Aceasta a fost votată de Parlament și a mers spre promulgare. Pe 24 decembrie 2019, Claus Iohannis a promulgat legea (Legea nr. 260/2019) care oferă părinților și elevilor capacitatea de hărțui legal cadrele didactice. Practic, pe baza unei cereri adresate unității de învățământ, aceștia vor putea să îi trimită la control pe profesorii „nervoși”.
Art. 230 din Legea nr. 260/2019
Modificarea legislativă permite factorilor implicați în procesul educațional (părinți, elevi, profesori) să solicite conducerii oricărei instituții de învățământ trimiterea unor cadre didactice în fața unei comisii medicale în vederea realizării unui nou examen medical complet.
Despre comisie
Concluzii
În lipsa unor clarificări, este neclar care sunt acele situații „ de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală”. Tocmai, această portiță lăsată deschisă va permite realizarea a tot felul de abuzuri îndreptate împotriva cadrelor diactice incomode. Aparent, conducerea unității de învățământ are ultimul cuvând în privința trimiterii „suspectului” în fața comisiei medicale. Oare ce director de școală se va putea opune unei astfel de solicitări venite din partea unor elevi sau părinți vocali și cu pile. Tactica spălării pe mâini va fi rapid adoptată de cei mai mulți.
Să fim serioși, grație controlalelor medicale realizate an de an, până acum, extrem de rare au fost cazurile de cadre didactice cu probleme mintale. Actuala lege va fi folosită doar pentru intimidări și abuzuri. În fond, acesta a fost și scopul.