Halucinant! Un profesor debutant cu vechime 0 poate câștiga mai mult decât altul cu vechime de 15 ani

Trebuie citite

Halucinant

Colegii de la Calculator Salarii Învățământ au publicat pe grupul aplicației două mesaje prin care doresc să atragă atenția asupra unei situații inechitabile cu care se confrută cadrele didactice. Aceasta ține de reîncadrarea pe coeficienți a personalului didactic, reîncadrare care naște situații cel puțin discriminatorii. Practic, vorbim în acest moment nu de o discrepanță intre debutanți și ceilalți, ci între cei reîncadrați și cei care nu sunt reîncadrați.

Conform acestora, avem două sitații inechitabile:

Un debutant fara vechime cu dirigintie daca este reincadrat va avea salariul cu peste 300 lei mai mult in mana decat colegul lui cu aceeasi incadrare (functie, studii, grad v.i. v.m.) dar care nu e reincadrat pe coeficienti.

Un profesor debutant cu vechime 0, reîncadrat pe coeficienți, poate câștiga 1668 de lei net, iar un profesor cu definitivat, cu 15 ani vechime, dar care nu este reîncadrat, câștiga 1692 de lei.Deci

Cu 15 ani vechime în spate și cu salariul de debutant, cam aceasta este situația cu care se confruntă unele cadre didactice în România. Unde s-a mai pomenit așa ceva? Conform legii 153/2017, doua persoane care au exact aceeași încadrare, funcție, studii, grad, vechime învățământ și vechime în muncă, pot avea salarii diferite. Unul să rămână cu salariul vechi pe care l-a avut pana acum, iar celălalt poate avea altă grilă calculată prin înmulțirea coeficientului din legea 153/2017 cu salariul minim pe economie.

Ce spune legea?

Legea 153/2017
Articolul 7 Termeni
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au următoarea semnificatie:
g) functia similara reprezinta o functie de acelasi fel din cadrul aceleiasi institutii sau autoritatii publice, care implica aceleasi conditii de studii, grad/treapta profesionala, gradatie, vechime in functie sau vechime in specialitate, dupa caz, si conditii de munca;
Articolul 39 Aplicarea tranzitorie
(1) Pana la aplicarea integrala a prevederilor prezentei legi, pentru personalul nou-incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, inclusiv pentru personalul promovat în functii sau in grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru functii similare.
(2) In situatia in care nu exista functie similara in plata, nivelul salariului de baza, soldei de functie/salariului de functie, indemnizatiei de incadrare pentru personalul nou-incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel se stabileste prin inmultirea coeficientului prevazut in anexe cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare, la care se aplica, dupa caz, prevederile art. 10 privind gradatia corespunzatoare vechimii in munca.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -