Concediul medical se reduce. Vezi și alte modificări majore care se aplică de 1 august 2021

Trebuie citite

Concediul medical

Modul în care se va acorda concediul medical a suferit mai multe modificări. Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 1 august 2021.

Medicul de familei

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, conform unui comunicat al CNAS, disponibil aici.

Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an,

cnas.ro

În vechiul regulament, medicii de familie puteau acorda concediul medical direct pentru maximum 10 zile.

Medicul de abunatoriu

MEDICUL SPECIALIST DIN AMBULATORIU POATE ACORDA ÎN PRIMA ETAPĂ MAXIM 15 ZILE, CU ÎNCADRAREA ÎN LIMITA MAXIMĂ DE 30/31 ZILE/LUNĂ, RESPECTIV 90 DE ZILE PE AN.

cnas.ro

Până acum, medicul specialist putea să acorde direct maximum 30 de zile.

O excepție

Prin excepție, medicii curanți nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A și pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital. De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.

cnas.ro

Imposibilitatea deplasării

În situația în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultații la domiciliu sau la distanță.

cnas.ro

Concediu pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave

Începând cu data de 1 august a.c., asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până la această dată.

cnas.ro

Concediul de carantină

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.

cnas.ro

Zi nelucrătoare

În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate.

cnas.ro

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -