Anunț referitor la plata indemnizației de concediu. Te privește!

Trebuie citite

Înainte de concediu

Ca în fiecare an, în această perioadă este redeschisă problema remunerației de concediu. Din păcate, din reavoință, incompetență sau necunoașterea legii de către angajator, sunt destul de des întâlnite acele situații în care plata acestei indemnizației întârzie nepermis de mult. De cele mai multe ori, întârzierile sunt perfect nejustificate. Problema pare a fi nerezolvată de mai mulți ani.

Ce spune legea?

Puține cadre didactice cunosc prevederile legale care obligă unitățile de învățământ la plata acestei indemnizații cu 5 zile lucrătoare înainte de intrarea angajatului în această perioadă. Iată ce spune legea, Codul muncii, actualizat în 2016:

Art. 150. – (1) Pentru perioada concediului de odihnă, salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

(2) Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

(3) Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Concluzie

Așadar, conform legii, cu 5 zile înainte de intrarea în vacanță, angajatorul trebuie să plătească angajatului indemnizația cuvenită. În cazul în care legea nu este respectată, angajatul are dreptul și obligația de a sesiza organismele abilitate (sindicatele, inspectoratul școlar), iar, dacă situația nu se remediază, inclusiv ministerul. Suntem curioși dacă au fost efectuate astfel de sesizări ori dacă au fost deschise acțiuni în instanță pentru remedierea problemei.

P.S.

Subiectul este de ceva vreme și în atenția sindicatelor. Din păcate, nimic nou sub soare.

Pentru a fi în legătură cu noi, te invităm să dai Like paginii noastre Facebook aici sau să aderi la grupul nostru de discuții de pe Facebook aici. Vino la clasă!

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -