Se modifică planurile-cadru. Ce se pune la cale?

Trebuie citite

Planuri mari

Începând cu 15 decembrie 2017, vor fi supuse dezbaterii publice noile planuri-cadru pentru ciclul liceal. Conform unor declarații făcute de Ministrul Educației, după dezbaterea publică și eventualele modificări, noile planuri-cadru vor intra în vigoare.

Modificări

Modificarea planurilor-cadru pentru ciclul liceal va determina schimbări în cascadă. Pe baza noii versiuni se va trece la rescrierea programelor școlare și la tipărirea unor noi manuale. Să nu uităm și de faptul că, între examenul de bacalaureat și planurile-cadru există o strânsă legătură.

Să înceapă distracția!

Să sperăm că elevii care vor intra în clasa a IX-a în momentul aplicării acestor documente nu vor fi, conform  sfintei tradiții postdecembriste, o „generație de sacrificiu”. Dacă ne uităm la situația elevilor din actuala clasă a V-a, viitorul nu pare a fi tocmai roz.

Lipsesc detalii

Momentan, lipsesc detalii importante referitoare la acest aspect. Dată fiind importanța acestor documente, este mai mult ca sigur că vor declanșa discuții aprinse. Cu toate acestea, mergând pe calea logicii, a prevederilor legale și a cutumei existente, după cum s-a mai întâmplat în ultimii ani, Ministerul Educaței va organiza consultări publice cu reprezentanții cadrelor didactice, elevilor și părinților, cât și sondaje realizate în mediul online. După această perioadă de consultări, versiunea finală a planurilor-cadru va fi făcută publică.

Când intră în vigoare?

Cel mai probabil, noile planuri-cadru pentru ciclul liceal vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2019-2020.

Interesant momentul

După cum ați aflat deja, data de 15 decembrie este prevăzută pentru lansarea în dezbatere publică a noului document. Unele voci sugerează că momentul ales de minister nu este tocmai potrivit, importanța acestui pas putând fi ușor minimalizată de sărbătorile și vacanța de iarnă. Va fi nevoie de o puternică mobilizare a societății civile, a cadrelor didactice, a elevilor și părinților pentru a putea participa la consultările propuse.

Dacă ministrul și-a propus să distragă atenția de la neonorarea promisiunilor electorale, de la lipsa manualelor, ori de la salarizarea nedemnă din sistemul educațional, cât și de la neregulile semnalate de profesori și sindicate, va reuși de minune.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Modificare majoră de la 1 septembrie 2023 pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial

Modificare majorăNoua Lege a învățământului preuniversitar vine cu o modificare majoră începând cu anul școlar școlar 2023-2024. Va fi...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -