O măsură cu dublu tăiș
Din anul școlar 2025-2026, prezența profesorilor va fi strict monitorizată prin catalogul electronic, devenit obligatoriu în toate unitățile de învățământ. De la instrument educațional, catalogul se transformă într-un sistem de control.
Catalogul electronic
Ministrul Educației a anunțat că folosirea catalogului electronic va deveni obligatorie în toate școlile, ca parte a unui proiect de digitalizare finanțat printr-un grant ce urmează să fie depus în 1-2 luni. Catalogul nu va mai fi opțional și va include funcția de notare a orei de intrare la clasă pentru profesori. Măsura este justificată prin nevoia de transparență și eficiență, însă ridică semne de întrebare legate de supravegherea excesivă și autonomia cadrelor didactice în sistemul educațional.
Catalogul electronic este prins ca proiect într-un grant mare care vizează digitalizarea întregului sistem și pe care îl depunem cam într-o lună sau două. Deci va fi. Nu o să fie opțional sau cine dorește să aibă catalogul electronic. Acesta va fi să noteze intrarea la clasă
Sursa: Europa Fm
O digitalizare forțată
Decizia vine fără o consultare reală cu profesorii, impunând noi obligații birocratice în numele „transparenței”.
Consecințe directe
Câteva posibile consecințe:
- Supraveghere permanentă a personalului didactic
- Tensiune crescută în mediul școlar
- Reducerea autonomiei profesorilor
Concluzie
În loc să investească în formare și condiții de predare, autoritățile aleg măsuri de tip Big Brother. Rămâne întrebarea: educăm sau controlăm?