Cum îți poți deconta 500 de lei
Cei 500 de lei oferiți de stat pentru decontarea ochelarilor de vedere pot fi obținuți foarte ușor. Conform anexei la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 53/2024, angajatul trebuie să urmeze o serie de pași.
- Efectuarea unui examen oftalmologic la un medic specialist, pe baza unei trimiteri de la medicul de medicină a muncii;
- Achiziționarea unui dispozitiv de vedere pe baza rețetei primite de la medicul oftalmolog.
- Depunerea actelor pentru decont (recomandarea medicului, alături de rezultatele examenului, factura fiscală și bonul fiscal).
Întreaga procedură este disponibilă mai jos.
ANEXĂ:
Normele de aplicare a prevederilor art. V alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice
Art. 1. Prezentele norme stabilesc procedura privind decontarea achiziţiei de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană, de către angajatori.
Art. 2. Dispoziţiile prezentelor norme se aplică lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare, pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru.
Art. 3. În înţelesul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) angajator – autorităţile şi instituţiile publice la care se face referire în art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice;
b) dispozitiv de corecţie special – dispozitiv, inclusiv ochelarii de vedere, care vizează corectarea optică pentru distanţă intermediară sau prevenirea dificultăţilor vizuale în raport cu o activitate, la un post de lucru, care implică un echipament cu ecran de vizualizare, constatate în urma examenului prevăzut la art. 13**) din Hotărârea Guvernului nr. 1.028/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare;
c) echipament cu ecran de vizualizare – are semnificaţia prevăzută la art. 4 lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 028/2006;
[HG nr. 1028/2006: Art. 4 În sensul prezentei hotărâri, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează: a) echipament cu ecran de vizualizare – ecran de vizualizare grafic sau alfanumeric, indiferent de procedeul de afişare folosit;]
d) lucrător – personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, la care se face referire în art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice;
[Art. V din O.U.G. nr. 53/2024:
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în aplicarea prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, vor deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziţia de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.
(2) Lucrătorii din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice beneficiază de dreptul prevăzut la alin. (1) în baza rezultatelor examenului oftalmologic care atestă faptul că pentru desfăşurarea activităţii este necesară folosirea de dispozitive de corecţie speciale sau, după caz, este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.]
e) post de lucru – are semnificaţia prevăzută la art. 4 lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 028/2006.
[HG nr. 1028/2006: Art. 4 În sensul prezentei hotărâri, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează: b) post de lucru – ansamblu care cuprinde un echipament cu ecran de vizualizare, prevăzut cu tastatură, sau un dispozitiv de introducere a datelor şi/sau un program care stabileşte interfaţa operator/maşină, accesorii opţionale, periferice, inclusiv unitate de dischetă şi/sau unitate optică, telefon, modem, imprimantă, suport pentru documente, scaun, masă sau suprafaţă de lucru, precum şi mediul de muncă înconjurător;]
Art. 4. Obligaţia decontării achiziţiei de dispozitive de corecţie speciale revine angajatorului, care trebuie să respecte prevederile art. 5-15 din Hotărârea Guvernului nr. 1.028/2006.**)
Art. 5 (1) Lucrătorii trebuie să beneficieze de o supraveghere adecvată a sănătăţii, care să aibă în vedere riscurile pe care le implică activitatea, la un post de lucru, cu un echipament cu ecran de vizualizare.
(2) Supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor este asigurată de angajator şi se efectuează de către medicii de medicina muncii, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 6 (1) Medicii de medicina muncii, în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional semnate de angajator, dispun efectuarea de către lucrători a unui examen al ochilor şi al vederii, un screening vizual, cu ocazia controlului medical la angajare, periodic şi ori de câte ori apar probleme vizuale care ar putea fi puse în legătură cu activitatea care implică un echipament cu ecran de vizualizare.
(2) În situaţia în care medicul de medicina muncii constată, în urma examenului prevăzut la alin. (1), probleme vizuale care necesită un examen oftalmologic specializat, acesta trimite lucrătorii la medicul oftalmolog, pentru realizarea examinării respective.
(3) Medicul oftalmolog constată dacă este necesară prevenirea unor probleme vizuale sau dacă există probleme vizuale care necesită corecţie optică pentru vederea intermediară pe parcursul activităţii ce implică lucrul cu un echipament cu ecran de vizualizare şi recomandă, atunci când este cazul, folosirea unui dispozitiv de corecţie special definit la art. 3 lit. b).
(4) Pe baza constatării medicului oftalmolog a problemelor vizuale care necesită corecţie optică pentru vederea intermediară pe parcursul activităţii, la un post de lucru, ce implică lucrul cu un echipament cu ecran de vizualizare, medicul de medicina muncii va consemna în fişa de aptitudine profesională recomandarea medicului oftalmolog privind utilizarea unui dispozitiv de corecţie special.
Art. 7 (1) Decontarea de către angajator a dispozitivelor de corecţie speciale are la bază recomandarea medicului de medicina muncii, emisă pe baza rezultatelor examenului oftalmologic care atestă faptul că pentru desfăşurarea activităţii este necesară folosirea de dispozitive de corecţie speciale, şi poate acoperi cheltuielile lucrătorului ocazionate de:
a) necesitatea folosirii pentru prima oară de către lucrători a dispozitivelor de corecţie speciale;
b) necesitatea modificării dioptriei lentilelor dispozitivelor de corecţie speciale purtate de lucrători;
c) necesitatea schimbării ramelor sau a lentilelor, în cazul deteriorării datorate uzurii normale a acestora, dar nu mai devreme de un an de la data decontării anterioare.
(2) În condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul decontează maximum 500 lei/persoană.
(3) În situaţia în care costul de achiziţie a dispozitivului de corecţie special, dovedit de lucrător cu documente justificative de plată, este mai mic de 500 lei/persoană, angajatorul va deconta acest cost.
Art. 8. Documentele justificative în baza cărora se efectuează decontarea sunt următoarele:
a) recomandarea medicului de medicina muncii şi rezultatele examenului oftalmologic prevăzute la art. 7;
b) factură fiscală;
c) bon fiscal sau extras de cont pentru plăţile efectuate prin virament bancar.
Art. 9. Angajatorii, aşa cum sunt definiţi la art. 3 lit. a), pot emite acte administrative care să asigure punerea în aplicare a prevederilor prezentelor norme.