Nicu Cotescu despre planurile MEC de reducere a numărului de ore: „S-ar bloca întreaga activitate!”

Trebuie citite

Nicu Cotescu

Într-un interviu pentru laclasă.ro, Nicu Cotescu, Președintele Sindicatului Învățământului ,,Spiru Haret” Dolj a criticat în termeni duri noile planuri ale MEC. După cum ați putut citi aici, MEC dorește să reducă numărul de ore pentru clasele de început de ciclu, fapt care ar duce la un blocaj în sistemul educațional.

Încă de la apariția legii 221/2019 privind stabilirea numărului de ore la învățământul primar, gimnazial și liceal am considerat ca este o apariție hazardată din mai multe puncte de vedere.

Acest număr de ore nu a avut la bază un studiu de impact la nivelul cadrelor didactice, nu a avut o fundamentare clară, de ce 20, 25, 30 de ore/săptămână? Cel mai important aspect a fost faptul că prevederea era imposibil de aplicat în conformitate cu prevederile art. 5 (2) din Legea 1/2011, adică din prima zi a anului școlar următor deoarece articolul nu distingea nici măcar faptul că reducerea numărului de ore se realizează ,,începând cu anul…” , precum și ,,începând cu clasele de început de ciclu școlar”.

Art 66 modificat :,,Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este de maximum 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal”.

Ce presupune reducerea numărului de ore

Președintele Sindicatului Învățământului ,,Spiru Haret” Dolj s-a referit și la ceea ce presupune acest proces.

Reducerea numărului de ore sau schimbarea curriculumului național presupune un proces de lungă durată prin stabilirea disciplinelor, realizarea programelor școlare și ulterior a manualelor.

Un exemplu îl avem la actuala generație a elevilor de clasa a VIII-a care nu au avut manuale pe bănci încă de la clasa pregătitoare, de când s-a schimbat programa școlară.

Reducerea ar bloca totul

Reducerea, începând cu 1 septembrie, a numărului de ore ar duce la un blocaj în sistemul educațional.

Având în vedere ca procesul de încadrare s-a realizat, iar etapele mișcării de personal s-au scurs, legea 221 nu putea rămâne în forma ei. Ar fi o premieră absolută reducerea nr. de ore de la 1 septembrie, reducere care ar bulversa întreg sistemul de învățământ și ar crea prejudicii grave desfășurării în condiții normale a procesului de învățământ.

S-ar bloca întreaga activitate!

in contextul aplicării art.66 doar la clasele de început de ciclu impactul va fi mai redus pentru anul școlar care urmează.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -