Un pericol la care nu v-ați gândit atunci când țineți lecții online

Trebuie citite

Online

Zilele acestea se pune mare presiune pe profesori pentru a trece „…pe online”. Fără a avea o bază legală, presiunile celor de la ISJ-uri, ale unor directori de școli și chiar ale ministrului Educației, determină cadrele didactice să caute fel și fel de soluții. Practic, nu mai știe stânga ce face dreapta, elevii, profesorii și părinții sunt derutați de atâtea lecții și platforme, asta în timp ce cu toții se expun inutil.

Să fim clari

  • Nu puțini sunt cei care utilizează platforme simulând o oră de curs „normală”. Indiferent ce platformă de videoconferință utilizezi, ești nevoit să te lași filmat, inclusiv elevii. După cum probabil știți, înregistrarea orei de curs este ilegală, asta fără acceptul celor în cauză, profesori sau elevi. Puteți controla ce se întâmplă cu imaginile stocate?
  • Să fim clari, nimeni nu poate impune unui profesor să își țină orele online și/su să utilizeze softuri de videoconferință, pur și simplu nu există bază legală. În aceeași situație sunt și elevii, nici lor nu le poate fi impusă prezența la astfel de simulări de ore sau utilizarea unor astfel de aplicații.

Pericolul vine din expunere

Profesorii și elevii se expun extrem de mult. Cam toate aplicațiile/platformele de videoconferință permit înregistrarea conferințelor/orelor susținute de profesori. Cine poate garanta că imaginile nu vor fi folosite ulterior de persoane mai mult sau mai puțin binevoitoare pentru denigrarea anumitor participanți (elevi sau profesori)? Știm și noi cât de greu este să îți menții o imagine în fața elevilor, colegilor și părinților. Aceeași situație este valabilă și în cazul elevilor. Ei bine, din două trei click-uri, imaginea ta poate fi făcută praf sau grav afectată. Trebuie să ai ghinionul de a da peste un cineva binevoitor care a speculat o greșeală sau un amănunt. Ce poți face dacă acesta se decide să facă din vreo scăpare de-a ta un viral pe Internet? Mai nimic!

Concluzie

Întrucât nu există garanția că nu vei apărea pe TikTok sau YouTube în fel și fel de ipostaze din timpul videoconferințelor ce simulează ora de curs, îți recomandăm să manifești maximă precauție. Poate ar trebui, dacă ții neapărat, să alegi o altă variantă care îți expune mai puțin viața.

P.S.

Un exemplu.

Cand predai online de acasa 😛

Cand predai online de acasa

Geplaatst door Colegiul Cadrelor Didactice op Zondag 22 maart 2020

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -