Înființarea Avocatului Copilului, aprobată de Guvern

Date:

Structură distinctă

Avocatul Copilului va exista ca structură distinctă aparținând instituției Avocatul Poporului. Aceasta va avea ca domeniu de activitate protecția drepturilor copilului, conform unui comunicat al Guvernului, transmis miercuri, 11 octombrie.

Modificări și completări

Legea 35/1997 este cea care face referire la modul de organizare și funcționare a instituției Avocatul Poporului. Printr-un proiect legislativ adoptat de Guvern în ședința de pe 11 octombrie 2017, Legea 35/1997 va fi modificată și completată, dând copiilor posibilitatea să facă plângeri direct către Avocatul Copilului.

Atribuții specifice

Nou înființata structură va înregistra și rezolva sesizările efectuate de copii sau de reprezentanții legali ai acestora la adresa insituțiilor publice din domeniul sănătății, învățământului sau protecției copilului. Avocatul Copilului va avea astefl dreptul de a face verificări instituțiilor reclamate. De asemenea, Avocatul Copilului va urmări măsura în care autoritățile publice, specialiștii sau persoanele fizice din România respectă drepturile copilului.

La recomandarea ONU

Prin înființarea Avocatului Copilului, Guvernul României se conformează recomadării primite din partea Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva.

De la 1 ianuarie 2018

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, este prevăzută înființarea a 18 posturi noi în cadrul Avocatului Copilului. Dintre acestea, patru vor face parte din aparatul central, iar câte unul în cadrul fiecărui birou teritorial. Cei ce vor ocupa aceste posturi vor lucra exclusiv la dosarele și cazurile legate de problematica drepturilor copilului.

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
48 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap