Vezi cum vor senatorii să crească siguranța în unitățile de învățământ

Trebuie citite

Uniforma redevine obligatorie?

Conform unei inițiative legislative, uniforma școlară redevine obligatorie în unitățile de învățământ de pe întreg cuprinsul României. În plus, fiecare elev ar urma să primească 350 de lei pentru achiziționarea acesteia.

Lege pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ

Art. I — Articolul 5 din Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile deinvatamant, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 165 din 8 martie 2007, cumodificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 5 — (1) Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, stabilesc modelul uniformei școlare pentru elevii unității de învățământ respective din învățământul general obligatoriu de stat.

(2) Pentru acoperirea costurilor uniformelor școlare, se acordă o sumă de 350 de lei/anul școlar pentru fiecare elev, suma care se atribuie în cote egale în fiecare semestru.

(3) Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură din bugetul Ministerul Educației și Cercetării.

(4) Modelul uniformelor școlare se comunică inspectoratului județean de poliție și inspectoratului județean de jandarmi sau, dupa caz, Directiei Generale de Politie a Municipiului București și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.”

Art. II — Prezenta lege intra in vigoare începând cu anul școlar 2020 — 2021.

De ce?

În expunerea de motive, autorul acestei inițiative legislative, Iliescu Cătălin Lucian, senator PMP, aduce câteva argumente.

În România, uniformele școlare au o tradiție neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea și până în zilele noastre. Primele unitorme școlare de pe teritoriul României au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scara largă a învățamântului, implementată de Spiru Haret, obligativitatea purtării uniformelor școlare s-a extins la nivel national.

În perioada interbelică, purtarea uniformei școlare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenență la o comunitate prestigioasă de tineri studioși. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societații, cu respect și admiratie.

Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor școlare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie și de apartenența la o comunitate studioasă s-au
degradat în timp, astfel ca, la sfarșitul anilor 80, elevii aveau o atitudine ostilă față de uniforma și conformism.

În țara noastră nu au fost efectuate studii sociologice și pedagogice pe tema uniformelor școlare. De altfel, chestiunea nu a fost tratată științific în studii de specialitate pedagogică. Studiile și sondajele finanțate și efectuate de-a lungul timpului în țările vest-europene și în Statele Unite ale Americii au pus în evidență cu predilecție avantajele purtării uniformei școlare, cu deosebire pentru elevii din clasele mici. În acest sens, specialiștii în pedagogie școlară consideră ca aceasta ar diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă. Conform unui studiu american, 83% dintre profesorii chestionați consideră ca o uniformă școlară bine aleasă poate preveni bullying-ul pe tema înfățișării sau a situației economice. Un alt avantaj economic pentru părinți îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei școlare au loc, de regulă, o data pe an, astfel ca părinții nu vor mai fi nevoiți să reînnoiască frecvent garderoba de școala a copiilor. La aceasta se adaugă faptul ca este eliminat astfel stresul copiilor (dar și al părinților) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum și a tentației de a purta la școala o vestimentație excentrică, din tendința specifică vârstei de a epata în fața colegilor sau de a se impune în fața acestora. 

Profesorii apreciază ca portul uniformei școlare contribuie la disciplinarea elevilor și la cresterea capacitatii de concentrare a acestora.

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -