Scandal la MEC – „angajatorul nu te poate obliga să îți iei concediu de odihnă”

Trebuie citite

Fostul secretar de stat Florian Lixandru critică, printre altele,decizia MEC de a obliga personalul din învățământ de a intra în concediu de odihnă de pe 4 până pe 24 aprilie, adică toată vacanța de Paște.

Adresa impune directorilor şi inspectorilor şcolari generali să treacă în concediu de odihna în perioada vacanţei de primăvară tot personalul … inclusiv nedidacticul. Ca să se acopere au pus în spate o notă semnată de mine pe vremea când eram secretar de stat, dar care se referă strict la efectuarea concediului de odihnă pe perioada vacanţelor de către personalul didactic de predare!!! Să ne înţelegem!

Nu poți fi obligat

Conform declarațiilor fostului secretar de stat, MEC nu îi poate obliga pe profesori să intre în concediu.

Concediul de odihnă se ia la iniţiativa angajatului cu aprobarea angajatorului în funcție de volumul de muncă sau situațiile ce nu necesita amânare. Deci obligarea angajatului sau inducerea către acesta a faptului că trebuie sa își ia concediu de odihna plătit, încalcă, din punctul meu de vedere, principiul bunei-credințe în raporturile de munca. Angajatorul este cel care trebuie să-l ferească pe salariat de riscul contaminării, angajatul fiind partea slaba din contract și neavând resursele necesare de apărare contra unei astfel de situații.
Totuși, putem regăsi o excepție în acest caz, aceea fiind: atunci când din anul anterior exista report de zile de concediu, angajatorul poate dispune efectuarea acelor zile din report. Însă nu poate obliga la efectuarea acelor zile aferente anului 2020.
Prin urmare, contrar opiniilor ”avizate” din ultima perioadă, angajatorul nu te poate obliga să îți iei concediu de odihnă ca să stai acasă, dacă tu nu vrei.
Așadar, o rog pe doamna ministru sa își asume ceea ce decide dumneaei sau cei din subordinea dânsei și să nu se mai ascundă după umbre ale trecutului!

Nu trece o zi și colegii noștri, cei care conduc Ministerul Educației și Cercetării, mai aruncă in sistem câte o…

Geplaatst door Lixandru Florin op Donderdag 2 april 2020
- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -