Scandal la MEC – „angajatorul nu te poate obliga să îți iei concediu de odihnă”

Date:

Fostul secretar de stat Florian Lixandru critică, printre altele,decizia MEC de a obliga personalul din învățământ de a intra în concediu de odihnă de pe 4 până pe 24 aprilie, adică toată vacanța de Paște.

Adresa impune directorilor şi inspectorilor şcolari generali să treacă în concediu de odihna în perioada vacanţei de primăvară tot personalul … inclusiv nedidacticul. Ca să se acopere au pus în spate o notă semnată de mine pe vremea când eram secretar de stat, dar care se referă strict la efectuarea concediului de odihnă pe perioada vacanţelor de către personalul didactic de predare!!! Să ne înţelegem!

Nu poți fi obligat

Conform declarațiilor fostului secretar de stat, MEC nu îi poate obliga pe profesori să intre în concediu.

Concediul de odihnă se ia la iniţiativa angajatului cu aprobarea angajatorului în funcție de volumul de muncă sau situațiile ce nu necesita amânare. Deci obligarea angajatului sau inducerea către acesta a faptului că trebuie sa își ia concediu de odihna plătit, încalcă, din punctul meu de vedere, principiul bunei-credințe în raporturile de munca. Angajatorul este cel care trebuie să-l ferească pe salariat de riscul contaminării, angajatul fiind partea slaba din contract și neavând resursele necesare de apărare contra unei astfel de situații.
Totuși, putem regăsi o excepție în acest caz, aceea fiind: atunci când din anul anterior exista report de zile de concediu, angajatorul poate dispune efectuarea acelor zile din report. Însă nu poate obliga la efectuarea acelor zile aferente anului 2020.
Prin urmare, contrar opiniilor ”avizate” din ultima perioadă, angajatorul nu te poate obliga să îți iei concediu de odihnă ca să stai acasă, dacă tu nu vrei.
Așadar, o rog pe doamna ministru sa își asume ceea ce decide dumneaei sau cei din subordinea dânsei și să nu se mai ascundă după umbre ale trecutului!

Nu trece o zi și colegii noștri, cei care conduc Ministerul Educației și Cercetării, mai aruncă in sistem câte o…

Geplaatst door Lixandru Florin op Donderdag 2 april 2020

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
273 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap