Salariile profesorilor ar trebui să crească de la 1 septembrie 2022. Vor performanță și atragerea tinerilor cu un salariu „minimal decent”

Trebuie citite

Salariile cadrelor didactice

Salariile cadrelor didactice au devenit subiect de dezbatere politică, fapt care nu este tocmai rău.
Cât a fost la guvernare, fără să exagerăm, „echipa USR” nu a arătat un interes deosebit pentru bunăstarea profesorilor. În opoziție, din câte se pare, apropierea alegerilor îi determină să gândească altfel.

USR face cu ochiul profesorilor

Într-un proiect legislativ depus la Senat, mai mulți parlamentari ai USR, 42 la număr, au propus majorarea salariului cadrelor didactice cu 25% din salariul minimi pe economie. Dacă inițiativa va fi adoptată, salariul unui profesor debutant ar urma să crească de la 1985 de lei la 2715.

Ștefan Pălărie

Dacă ne dorim să avem o societate în care educaţia este performantă, absolvenţii să poată fi primiţi cu uşurinţă în piaţa forţei de muncă, elevii şi copii să nu mai plece din ţară, dacă ne dorim să putem avea o economie robustă, inovativă, cu randament ridicat şi valoare adăugată crescută, atunci avem nevoie de învăţământ puternic şi avem nevoie să regândim statutul cadrului didactic, statutul profesorului român. Anul 2022 este un an bornă pentru o suită de modernizări care vor pune bazele învăţământului pe următorii 10 ani. Discutăm de o nouă structură de an şcolar, discutăm de o nouă formă de evaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar, discutăm despre posibil o nouă lege a educaţiei, despre viziunea România educată, discutăm despre jaloane PNRR şi posibilitatea de a absorbi 3,6 miliarde de euro în acest domeniu

Performanță pe un salariu minimal decent

Conform senatorului Irineu Darău, inițiativa ar urma să îi atragă pe profesorii debutanți. Citiți cu atenție declarația și trageți concluziile.

De unde izvorăşte această propunere? Ne dorim ca niciun cadru didactic debutant să nu mai obţină o sumă, ca salariu net, sub coşul minim de consum pentru o persoană adultă singură. Astăzi un cadru didactic debutant obţine doar 1.985 de lei net, conform grilei de salarizare aflate în vigoare. Noi propunem de fapt translatarea acestei grile cu 25% din salariul minim, ceea ce va duce un cadru debutant la 2.715 lei, cu câţiva lei peste coşul minim de consum. Credem că nu putem avea un sistem de învăţământ atrăgător pentru tineri şi performant dacă nu asigurăm tuturor celor care predau un salariul, aş spune, minimal decent, cu siguranţă nu suficient

Tu?

Care este opinia ta?

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -