Este oficial! Cresc salariile în învățământ. Vezi cu ce procent și de când

Trebuie citite

Cresc salariile

Salariile din sistemul de învățământ vor crește de la 1 august 2022 cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Creșterea salarială este valabilă pentru toți angajații din sistemul bugetar.

Sume brute

Conform sindicalistului Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Spiru Haret Dolj, „sumele brute se ridica la cca 280 – 300 de lei pentru personalul nedidactic si 230 – 250 pentru personalul didactic.” Aceste sume vor fi plătite la salariul pe care profesorii îl ridică în luna septembrie, moment în care sunt virate lefurile pe luna august.

Calculează cât ai de primit

Poți calcula cu cât se reflectă creșterea salarială în buzunarul tău. Procedura este automată și durează câteva minute. Mai multe detalii pot fi citite aici.

Justificarea guvernului

Justificările executivului sunt cel puțin interesate.

Având în vedere informațiile publicate de Institutul Național de Statistică, potrivit cărora rata inflaţiei în mai 2022 comparativ cu aceeaşi lună a anului 2021 a fost de 14,5%, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 14,3%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 17,2%, iar tarifele serviciilor s-au mărit cu 7,5%. Tarifele serviciilor au crescut în medie cu 7,5%, în principal pentru apă, canal, salubritate +18,7%, alte servicii +11,3%, transport interurban +9,2%. În luna mai 2022, comparativ cu luna mai 2021, preţurile produselor agricole au crescut cu 38,93%. De asemenea, comparativ cu luna mai 2021, creşteri de preţ s-au înregistrat la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 135,7%

Informarea guvernului

În informarea Guvernului României referitor la ordonanța creșterilor salariale din sectorul bugetar se precizează următoarele.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative Guvernul a aprobat majorări salariale pentru personalul plătit din fonduri publice, având în vedere faptul că, în ultimii doi ani, drepturile salariale ale acestor persoane au fost înghețate, ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, determinat de criza generată de pandemia de COVID-19, dar și de criza războiului din Ucraina.Majorările salariale se acordă începând cu luna august 2022, sub forma unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea a personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu excepția celui care ocupă funcții de demnitate publică și a celui încadrat la nivelul administrației publice locale.

Te invităm în grupul Facebook „La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -