Alina Gorghiu (PNL) vrea ca profesorii să poată fi suspendați mai ușor din învățământ. „Lege egală” pentru toți

Trebuie citite

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu, senator PNL, vine cu o propunere legislativă controversată. Aceasta, nici mai mult nici mai puțin, își propune să îi suspende de drept pe acei profesori care:

  • Au fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută…;
  • Față de care a fost dispusă reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum și controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu ÎN CONDIȚIILE LEGII 135/2010.

Suspendarea ar rămâne în vigoare până la emiterea unei hotărâri judecătorești definitive.

Principiul nevinovăției…?!

Din moment ce se propun sancțiuni înaintea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, propunerea senatoarei PNL pare a anula principiul nevinovăției de care se bucură cetățenii în fața legii.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, la articolul 48, precizează:

(1) Orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea.

(2) Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.

Vinovăția cui?

Cum vor fi apărați profesorii de reclamațiile abuzive/înscenări?

Cine își va asuma vinovăția în situația în care cel acuzat va fi găsit nevinovat? Cine îi va suporta daunele suferite, salariile neachitate? Doamna senator?

Propunerea Alinei Gorghiu

Contractul colectiv de muncă se suspendă de drept în următoarele situații:

a) cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

b) față de cadrul didactic a fost dispusă reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum și controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condițiile Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.

Contractul individual de muncă se suspendă la inițiativa unității de învățământ, în situația în care față de cadrul didactic a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte incompatibile cu funcția deținută.

Motivația Alinei

Pe Facebook, pentru a motiva propunerea legislativă, Alina Gorghiu a scris următoarele rânduri.

Un profesor hărțuiește sexual o elevă minoră. Și? Rămâne, conform legii în vigoare, la catedră până la hotărârea definitivă de condamnare, dacă eleva îndrăznește să facă plângere penală.
Cazul recent de la Neamț și multe alte mii, multe ținute în sufletul elevelor ca un secret greu, m-au făcut să verific legea. Evident că e o reglementare superficială!
De aceea, de azi aplicăm principiul conform căruia legea e egală pentru toți!
Legea educației, modificată de mine și de colegii mei, va conține prevederi care arată ce se întâmplă dacă un cadru didactic este acuzat de săvârșirea unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale sau orice fapte penale incompatibile cu funcția.
Găsiți atașat proiectul în integralitate.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -