Ca orice cutremur

Niciun cutremur nu îți lasă amintiri plăcute. Din păcate, nimeni nu știe când va avea loc un astfel de eveniment neplăcut. Actualul nivel de dezvoltare științifică și tehnologică nu ne permite acest fapt. Cert este că aceste fenomene s-au produs, se produc și se vor mai produce, asta-i clar. Din păcate, vor mai răpi și multe vieți.

Seismele sunt evenimente imprevizibile ce se pot declanșa oricând și pot avea urmări catastrofale. Densitatea acestora nu poate fi neapărat corelată cu nivelul distrugerilor materiale și umane. Apariția unui cutremur, nu este o chestiune de “dacă”, ci de “când”.  Să nu uităm că de modul în care se acționează în primele fracțiuni de secundă pot depinde multe vieți.

Se poate

Elevii și cadrele didactice își desfășoară activitatea, timp de câteva ore pe zi, în instituțiile de învățământ.  Teoretic, probabilitatea ca un seism să se producă în acest interval este destul de mare. Datorită lipsei de experiență, elevii sunt mult mai predispuși la atacuri panică, chiar și unii profesori pot avea aemenea probleme. În astfel de situații, comportamentul cadrului didactic și modul în care acesta gestionează situația sunt esențiale.

Mare atenție

Atenția trebuie să fie cu atât mai mare cu cât, la nivelul întregii țări, nenumărate instituții școlare funcționează în clădiri cu structura de rezistență șubrezită. În aceste cazuri, este esențială o cât mai bună pregătire pentru astfel de situații nedorite, despre care nu știm când vin.

Urmăriți cu atenție clipul video de mai jos, ce poate fi utilizat drept material didactic. Acesta face parte din campania “Nu tremur la cutremur”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ar putea fi de ajutor

Un set de aplicații disponibile pe Android și Windows ar putea să ne fie de mare ajutor în caz de cutremur. Acestea ar putea face diferența dintre viată și moarte, iar pentru a nu spune că nu ai știut, îți recomandăm să citești cu mare atenție acest material.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 10 =