Noi șefi în învățământ
Fără o dezbatere serioasă, fără studii de impact financiar sau de necesitate, într-o permanent invocată lipsă de bani pentru creșterea salariilor cadrelor didactice, o nouă funcție va debuta în sistemul de învățământ. Practic, se fac angajări! Ce au de câștigat elevii, profesorii și părinții, încă este neclar.
Stăpânul tarlalei…
Conform tradiției de stăpân al tarlalei, ministrul Educației a anunțat înființarea funcției de director administrativ. Aceasta va fi inclusă în nouă lege a Educației și a fost anunțată în cadrul dezbaterii „Director de viitor” organizată de fundația edupedu.
Motivația
Motivația invocată de domnul ministru este originală.
Totuși…
De problemele financiar-contabile se ocupă contabilul școlii, de cele administrative se ocupă administratorul, așadar, la ce ar mai fi nevoie de un director administrativ?
Funcții noi pentru lipitorii de afișe?
Politizarea învățământului la nivel de vârf central și local, a instituțiilor aparatului de stat, reprezintă o certitudine. Metodologiile și concursurile pentru ocuparea funcțiilor de vârf care s-au desfășurat în ultimii sunt cel puțin discutabile.
În acest context se pune o întrebare legitimă: noua funcție de director administrativ este o modalitate de recompensare a lipitorilor de afișe afiliați diferitelor partide politice? Cine garantează că aceste funcții nu vor deveni subiect de negociere politică odată la 4 sau 5 ani, că nu vor fi acordate „meritoșilor” de prin politică, „oameniilor de încredere” ai autorităților locale? Practic, această funcție reprezintă o soluție salvatoare pentru clientela politică care caută un scaun călduț după ce au rămas fără posturi, totul pe un salariu uriaș comparativ cu cel al pălmașilor de la catedră?