O aberație mai mare nici că se putea

Trebuie citite

Aberație

Urlă presa, politicinenii se fac că nu văd, fără a rata ocazia de a lovi în cadrele didactice, părinții, la rândul lor, nu contenesc în a-i acuza pe profesori. În timp ce, pentru cei mai mulți, situația nu pare a fi interesantă, elevii, ei încă nu conștientizează cât rău li se face.

Nu trebuie să fii expert în educație sau geniu pentru a înțelege că o aberație mai mare nici că se putea. Este în vigoare de ani buni și reprezintă cheia explicării rezultatelor catastrofale de la simulări. Este un fel de cal troian băgat de politicieni în cetatea corpului didactic, care nechează amenințător ori de câte ori profesorii se zbârlesc spre guvernare și își cer ceea ce li se cuvine. În fond, cu asemenea rezultate, nu poți avea tupeul de a cere drepturi. Corect? Chiar dacă se poate rezolva rapid, situația trenează și nu sunt semne că va lua cineva taurul de coarne. De ce? Deoarece convine.

Cu nota unu

Una dintre cauzele cele mai importante ale rezultatelor șocante existente la simulările elevilor de clasa a VIII-a ori la examenele propriuzise din anii anteriori este reprezentată de posibilitatea de a fi admis la fi liceu chiar și cu media unu. Mai putem vorbi în aceste condiții de existența vreunei motivații din partea elevilor și a părinților? Cum poate un cadru didactic să își mobilizeze elevii de clasa a VIII-a când aceștia știu că oricum vor intra la un liceu, inclusiv cu nota unu?

Pentru voturi

Într-o țară în care părinții elevilor nu sunt trași la răspundere pentru lipsa de interes, chiulul, ori abandonul odraslelor, chiar dacă legea permite acest lucru, să nu ne mai mirăm de rezultatele existente.  Ceea ce în alte state este de domeniul normalului, responsabilizarea părinților, la noi acest scenariu este de domeniul ștințifico-fantasticului. Cine își imaginează că un primar îi va amenda, ca să dăm un exemplu, pe părinții din comună care nu își trimit copii la școală, se înșeală amarnic. Credeți că va mai fi votat respectivul de cei în cauză? Deci, pentru a nu pierde voturi, primarilor le este mai ușor să dea în profesori decât să îi readucă la realitate pe mulți dintre părinții iresponsabili.

Profesionala

Un alt aspect al aberației pe care MEN se face că nu o vede constă în faptul că, pentru a putea urma cursurile unei școli profesionale, elevul trebuie să dea, în majoritatea cazurilor, examene. Ei bine, sunt situații în care acestea nu pot fi trecute. Așadar, din formă de învățământ pentru elevii mai buni, liceul s-a transformat într-un refugiu al tuturor. Adevărul este că mai greu intri la profesională decât la liceu.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -